Udruživanje banaka i u Srbiji

U Srbiji posluje 38 banaka, a očekuje se da će do kraja godine taj broj biti manji jer će se banke udruživati.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2007.

14:34

Default images

Najavljeno je spajanje banke Inteza i Panonske banke, obe u vlasništu vodeće italijanske grupacije Inteza San Paolo. Jedno od pitanja je kakvu korist će potrošači imati od grupisanja banaka.

Dve vodeće banke u Italiji, Inteza i San Paolo, udružile su se prošle godine i time napravile prvu bankarsku grupaciju u Italiji. Pod motom "Zajedno je bolje", oni su najavili rast od sedam odsto godišnje, osvajanje trećine tržišta Evrope i velike investicije.

To spajanje u Italiji odraziće se i na Srbiju, najavio je u razgovru za B92 prvi čovek grupacije Korado Pasera. Inteza je u Srbiji prisutna od 2005, kada je kupila banku Delta, a San Paolo je od kraja prošle godine vlasnik Panonske banke.

"Srbija je za nas veoma važna zemlja i tržište. Mi imamo dve banke i obe mogu znatno da doprinsu našem širenju i prisustvu u Srbiji. Mi verujemo da će se one udružiti, ali kada i pod kojim imenom, to će biti iznenađenje. U svakom slučaju, zajedno će poslovati još bolje nego odvojeno", kaže Pasera.

Grupisanje banaka, kao što je spajanje Nacionalne banke Grčke i Vojvođanske banke, potom EFG i Nacionalne štedionice, stručnjaci objašnjavaju time što je privatizacija tog sektora pri kraju i banke zauzimaju pozicije kako bi bile što konkurentnije na tržištu, od čega bi najveću korist trebalo da imaju potrošači.

Dejan Erić, direktor Beogradske bankarske akademije, i Vladislav Cvetković, vodeći savetnik u Agenciji za osiguranje depozita, kažu da će to podrazumevati bolje usluge, niže kamate i brže odobravanje kredita.

Sagovornici kažu da treba očekivati i dolazak i drugih svetskih  banaka i posle privatizacije državnih banaka u Srbiji. Oni kažu da je bankarstvo u svakoj zemlji, pa i u Srbiji, veoma interesatno i profitabilno za investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: