Fudbal

Virus korona odgađa Ligu nacija?

Virus korona odgađa Ligu nacija?
Foto: N.N. | Virus korona odgađa Ligu nacija?

Virus korona počeo je stvarti ozbiljne probleme u organizaciji fudbalskih utakmica u Evropi. Nakon otkazivanja nekoliko utakmica u Italiji i Švajcarskoj, među kojima je i veliki derbi između Juventusa i Intera, koji je trebalo da bude odigran večeras, sada je upitno odigravanje baraža Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo koje bi trebalo da se igraju krajem marta.

Naime, iz krovne kuće evropskog fudbala (UEFA) je saopšteno da će već sutra u Amsterdamu zasjedati Izvršni odbor, koji će razmatrati aktuelnu situciju s virusom korona, a postoji mogućnost da osam susreta baraža ne bude odigrano u zakazanom terminu.

"UEFA je u stalnom kontaktu s vladama svih država u kojima su registrovani slučajevi zaraženih virusom korona. Održaćemo razgovore i s predsjednicima nacionalnih fudbalskih saveza i nakon toga ćemo donijeti odluku. Zdravlje je prioritet i ono dolazi ispred sporta", poručila je UEFA.

UEFA se već susrela s ovim globalnim problemom u svojim takmičenjima, tako da je nedavna utakmica šesnaestine finala Evropa lige između Intera i Ludogoreca igrana pred praznim tribinama. Tada je na stadion "Đuzepe Meaca" bio zabranjen ulaz i novinarima, a pristup su imali samo kamermani zbog televizijskog prenosa. U dogovoru s UEFA nije održana konferencije za medije.

Zasad je nejasno da li će se potencijalne odgode baraž susreta odnositi i na zemlje u kojima još nije zabilježen nijedan slučaj virusa korona, kao što je Bosna i Hercegovina, koja bi prema kalendaru polufinalni susret baraža Lige nacija protiv Sjeverne Irske trebalo da odigra 26. marta u Zenici, a eventualno finale četiri dana kasnije takođe na domaćem terenu. Ipak, za to će morati sačekati konačnu odluku UEFA. 

Pored meča BiH - Sjeverna Irska, u baražu u istom terminu treba da se još sastanu: Island - Rumunija, Bugarska - Mađarska, Slovačka - Republika Irska, Škotska - Izrael, Norveška - Srbija, Gruzija - Bjelorusija i Sjeverna Makedonija - Kosovo.

Kada je u pitanju Evropsko prvenstvo ovoga ljeta, iz UEFA je nedavno saopšteno da ono ne bi trebalo da bude upitno, da bi trebalo da počne na vrijeme, 12. juna, na Olimpijskom stadionu u Rimu, te da će biti otkazano samo u slučaju ako se situacija dodatno pogorša. Evropsko fudbalsko prvenstvo ove godine treba da se igra u 12 gradova (London, Minhen, Rim, Baku, St. Peterburg, Amsterdam, Kopenhagen, Glazgov, Dablin, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta) od 12. juna do 12. jula.

I Evroliga u strahu: U Milanu bez publike

Zbog situacije u vezi s virusom korana Evroliga je donijela odluku da će se susret 27. kola između košarkaša Armanija i Real Madrida zakazan za 3. mart igrati bez prisustva navijača. Odluka je donesena po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U dvorani sem navijača neće biti ni sportskih novinara kao ni dodatnih članova klubova. Otkazani su i uobičajeni medijski protokoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije