Svijet

Micotakis sazvao Sjednicu savjeta bezbjednosti zbog migranata

Micotakis sazvao Sjednicu savjeta bezbjednosti zbog migranata
Foto: N.N. | Micotakis sazvao Sjednicu savjeta bezbjednosti zbog migranata

ATINA - Grčki premijer Kirijakos Micotakis zbog situacije sa migrantima i izbjeglicama na tursko-grčkoj granici sazvao je sastanak vladinog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenosi MIA.

Ujedinjene nacije danas su saopštili da je najmanje 13. 000 lica na tursko-grčkoj granici, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati migrante da nastave ka Evropu.

U saopštenju Organizacije UN za migracije navodi se da se oko 13. 000 lica nalazi na ozvaničnim graničnim prelazima između Turske i Grčke “Pazrakule” i “Ipsala”, prenosi a1on. mk.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu sinoć je na svom tviter nalogu objavio da oko 36. 776 migranata je napustilo Tursku preko Edrene.

Juče je grčki premijer Kirijakos Micotakis povodom novonastale situacije sa migrantima telefonski razgovarao sa predsjednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajenom.

Makedonski zamjenik premijera za evropska pitanja Bujar Osmani, takođe, je izjavio da je Sjeverna Makedonija spremna za suočavanje sa eventualnim novim talasom izbjeglica iz Sirije, ali da će raditi u koordinaciji sa FRONTEKS-om i zemljama-članicama EU.

Juče je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom novonastale situacije sa migrantima rekao da je Srbija spremna, ali da neće dopustiti da bude čekaonica za one koje namjeravaju da stignu do željene destinacije.

Takođe, naglasio je da je Srbija u proteklih godina pokazala dobar primjer u upravljanju sa migrantskim izazovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije