• Search form

01.03.2020 | 09:22

Kretanje u Bitef teatru, u duhu Bitefa

Kretanje u Bitef teatru, u duhu Bitefa

Bitef teatar nastavlja produkciju u duhu prethodnog izdanja Bitef festivala premijerom nesvakidašnje predstave “Kretanje” rediteljke Jovane Tomić, prema tekstu Dimitrija Kokanova, koja podrazumeva aktivno učešće publike u nekoliko prostora tog pozorišta, uključujući ženski toalet i šank.

Rediteljski koncept predstave “Kretanje”, čijom će premijerom 3. i 4. marta biti obeležen rođendan Bitef teatra, podrazumeva prisustvo samo 35 gledalaca koji će, podeljeni u pet grupa, izaći iz uobičajenog pozorišnog komfora i na različitim lokacijama čuti intimne monologe petoro glumaca o usamljenosti, strahu i patnji, nadi…

“Gledaoci se dele u pet grupa po sedmoro, ukrštaju se, čime se postiže izuzetna pozorišna dinamika. Publika različitim putevima ide zapravo ka istom cilju. Kvantitativno će svi dobiti isto, a što se tiče sadržaja, zavisi od redosleda kako će ko povezivati i asocirati stvari”, rekla je 29. februara dramaturškinja Bitef teatra Jelena Bogavac na konferenciji za novinare održanoj u vinariji Levač u Rekovcu.

Predstava se sastoji od pet monologa, od kojih tri pripadaju osobama, a dva neživim bićima – konkretno fabrici i bašti, dodao je Filip Vujošević u ime Bitef festivala, dodajući da je reč o neobičnom delu, koje je teško definisati, i koje se razlikuje od prethodnih produkcija Bitef teatra. “Sada je već jasnije povezivanje (Bitef) festivala i teatra, čiji je cilj bio da predstave po temama i formi budu reakcija na prethodno festivalsko izdanje”, rekao je Vujošević, podsećajući da je Bitef teatar, nakon 53. Bitef festivala tematski fokusiranog na raspad zajednice, realizovao u ovoj sezoni predstave “Gradovi kojih više nema” koreografkinje Konstance Makras i “Lepa Brena projectVladimira Aleksića i Olge Dimitrijević.

Predstavom “Kretanje” Bitef teatar prelazi na imerzivnost kao formu koju je predstavio 53. Bitef gostovanjem nekoliko predstava. “Predstava ‘Kretanje’ idealna je da uplovimo u polje imerzivnosti|, rekao je Vujošević, ukazujući da je rediteljka Jovana Tomić i inače poznata po pozorišnom eksperimentu, pa pored glumaca, i scenografija, svetlo i kostim, imaju u njenim predstavama gotovo funkciju likova.

Predstava “Kretanje” je nesvakidašnja i po tome što se odigrava samo delom na sceni, a delom u garderobi, u ženskom toaletu, za šankom… Nelinearnom strukturom, kako je istakla Jelena Bogavac, postižu se uzbudljivost i posebna dinamika predstave, te povećava nivo intime i mogućnost komunikacije sa glumcima.

“To je postdramski teatar i drago mi je što tendencije Bitef festivala utiču na naše umetnike koji slobodno koriste pozorišne elemente”, rekla je Jelena Bogavac, koja je podsetila da je Bitef teatar uoči rođendana predstavio i digitalizovani arhiv, te realizovao program Mesec dana nezavisne scene, predstavljajući petnaestak produkcija vaniinstitucionalnih trupa i umetnika.

Sledeći šoukejs nezavisne pozorišne scene biće u decembru, a uz još jedno izdanje Filozofskog teatra, u kojem će 14. aprila gostovati Svetlana Slapšak, Bitef teatar do kraja sezone priprema za početak maja i premijeru predstave “Seks, komunizam i nasilje” Bojana Đorđeva, koja takođe priprada imerzivnom pozorištu.

U predstavi “Kretanje” igraju Aleksandar Đinđić, Ana Mandić, Jelena Ilić, Milica Stefanović i Pavle Mensur, a u autorskom timu su dramaturškinja Olga Dimitrijević, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dizajner svetla Izvanredni Bob i organizator Aleksandar Bradić.

Prve reprize predstave “Kretanje” najavljene su od 5. do 8. marta.

Nastavljajući da najavljuju novitete sezone van Beograda, predstavnici Bitef teatra i festivala obišli su sa novinarima i kuću Janka Brašića (1906-1994) u selu Oparić u opštini Rekovac, gde je u planu renoviranje lokalnog Doma kulture sa galerijom tog rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji. Takođe, obišli su manastire Preradovac i Kalenić.

*Fotografije sa probe predstave Kretanje - Nenad Šugić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav