Zaratile UEFA i FIFA! Kreće novo takmičenje od 2021 - Letnja liga šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.03.20. | 09:59

Aleksandar Čeferin hoće da preuzme primat od Fife i napravi Svetsko prvenstvo za klubove koje bi bilo pod patronatom Evropske kuće fudbala...

Netrpeljivost između UEFA i FIFA, odnosno njihovih čelnih ljudi Aleksandra Čeferina i Đanija Infantina, mogla bi da eskalira u ozbiljan sukob, čak i otvoreni rat. Iz izvora bliskih evropskoj kući fudbala stižu informacije da je Čeferin, očito motivisan netrpeljivošću prema prvom čoveku svetskog fudbala, rešio da napravi (ili bolje reći podrži) novo takmičenje koje bi jednog dana preuzelo primat Fifinom Svetskom klupskom prvenstvu. 

To takmičenje u najavi zasad nosi radni naziv Letnja liga šampiona i oslonilo bi se na već postojeći Internacionalni kup šampiona koji se pod pokroviteljstvom američke komapnije Relevent sport uspešno održava u Sjedinjenim Američkim Državama od 2013. godine.

Izabrane vesti

Inicijalna ideja je da taj novonastali tunir predstavlja proširenu verziju Internacionalnofg kupa šampiona za najbolje svetske klubove. Navodno, UEFA ima plan da sve to podrži kako bi kroz nekoliko godina takmičenje postalo ozbiljno i prestižno do te mere, da bi moglo da preuzme, ili bar ugrozi Fifin svetski kup za klubove što u novom formatu (sa 24 učesnika) treba da startuje 2021.  

Izvori upoznati sa idejnim projektom predstavili su najboljim evropskim klubovima nekoliko vrlo bitnih stavki koje su putem engleskih medija dospele u javnost. 

UEFA je izrazila spremnost da pozajmi svoj brend i izradi logo za turnir, mada u početku ne bi preuzela odgovornost za organizaciju turnira i promociju. Ona bi najverovatnije ostala u rukama Amerikanaca, odnosno promoterske kompanije Relevent sports.

Učešće bi se određivalo putem kvalifikacionog procesa zasnovanog na poziciji tima u domaćoj ligi, a ne po trenutnom sistemu poziva. Ova promena trebalo bi da najviše utiče na prestiž i ozbiljnost novog takmičenja.

► Prvi ugovor bio bi sklopljen na osam godina i u početku bi se turnir igrao isključivo u Sjedinjenim Državama, s mogućnošću da se preseli i u neke azijske zemlje, u zavisnosti od interesovanja.

► Takmičenje bi trebalo da se odigrava u dne faze. Posle grupne usledila bi eliminaciona.

Svi klubovi učesnici bili bi obavezani ugovorom da utakmice shvate kao takmičarske, a ne pripremne (mada padaju u doba godine kada su pripreme u jeku), što bi značilo obavezu za trenere da izvode najjače ekipe. 

► Takmičenje bi trebalo da startuje 2021. godine, a za prvi turnir sredstava će obezbediti Relevent sport, uz nadu da će kroz kasniji uspeh i TV prava uspeti da povrati svoj novac.

► Konačni cilj bio bi uvođenje u takmičenje klubova iz Južne Amerike (Flamengo, Palmeiras, Boka Juniors, River Plejt, Penjarol...) Takav epilog uopšte nije nemoguć, pogotovo nakon što su UEFA i CONMEBOL prošlog meseca potpisali obavezujući sporazum o pojačanoj saradnji unarednim godinama.

A da se ne radi o običnoj medijskoj spekulaciji, niti o nečemu što je na dugom štapu, govore informacije da je već osnovan radni odbor sastavljen od predstavnika najmoćnijih evropskih klubova. Taj odbor za početak treba da predloži detaljan plan i predloži broj učesnika, odnosno iz kojih zemalja bi oni dolazili. 

Samo pristanak Uefe da nadgleda čitav projekat, pišu Englezi, dovoljan je zalog da bi čitava priča vrlo lako mogla da zaživi...

A kad smo već kod Engleza njihovi najbolji klubovi koji imaju ugovore sa Relevent sportsom već su dali načelan pristanak. U pitanju su Mančester Siti, Mančester Junajted, Čelsi, Liverpul, Totenhem i Arsenal. Svi oni poslednjih godina redovno učestvuju na Internacionalnom kupu šampiona i ovu šansu vide kao priliku da uspešno nastave širenje na velikim tržištima kakva su Amerika i Azija. 

I koliko god mnogima ovo izgledalo kao nova preteća konfuzija (nešto poput Lige nacije), ima stručnjaka, pre svega tradicionalista koji su odmah prepoznali i potencijalnu korist. Dodatni prihodi koje bi ponudilo novo takmičenje radnog naziva Letnja liga šampiona moglo bi da zadovolji apetite klubova iz Evropske asocijacije (ECA), odnosno njegovo najuže vođstvo koje predstavlja nekadašnja organizacija G-14. U prevodu - najmoćnije i najgladnije velikane. A to bi onda moglo da znači samo jedno - Liga šampiona ostaje u starom formatu, nema proširenja. 

I naposletku vrlo jasan zaključak: stvaranjem ovog takmičenja, odnosno njegovim rastom pod brendom UEFA, ne više ne bi bilo nikakve dileme da su evropska kuća fudbala i Aleksandar Čeferin otvoreno objavili rat Fifi i Đaniju Infantinu

Podsećanja radi, Svetsko klupsko prvenstvo koje FIFA po novom formatu organizuje trebalo bi da startuje 2021 u Šangaju, a prvi problemi već su detektovani. I nimalo nisu naivni. Radi se o finansijama. Infantino zasad nikako ne uspeva da namakne 650.000.000 funti, koliko je stručnom eksperizom utvrđeno da je potrebno za osnovne troškove organizacije i nagradni fond. 

Prošlog decembra FIFA je uputila poziv najvećim kompanijama za investicione predloge, ali odgovora nije bilo. Na kraju, morali su da angažuju američku firmu Raine Group da im juri sponzore?! Kao još jedna potencijalna komplikacija pominje se želja mnogih klubova da imaju udeo u vlasničkoj strukturi novog takmičenja, na šta FIFA za sada ne pristaje.  

Dileme nema - Čeferin opasno napada i za sada ima mnogo više razloga za zadovoljstvo. Ali salčekajmo da vidimo kakav će biti Infantinov odgovor. Nije ni Fifa bez konja za trku...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara