01. mart  2020. 08.13  →  14.02 | Izvor: Tanjug, FoNet

Napad na Prajd info centar u Beogradu

BEOGRAD -

Beograd Prajd saopštio je da su prostorije Prajd info centra u Beogradu napadnute sinoć u 20.00 časova, što je, kako navode, 11. napad od otvaranja u avgustu 2018. godine.

"Ovaj put je načinjena materijalna šteta kada je grupa maskiranih napadača šutirala izlog i vrata, što je dovelo da lomljenja brave i inventara", navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd izražava zabrinutost povodom, kako kažu, eskalacije nasilja prema prostorijama Beograd Prajda i ukazuje da prema informacijama sa kojima raspolažu niko nije odgovarao za prethodnih 10 napada.

Podsećaju da se centar nalazi u centralnoj beogradskoj ulici, i skreću pažnju na to da je LGBT+ zajednica izložena ne samo diskriminaciji već i nasilju koje najčešće prolazi bez zakonskih posledica po počinioce.

"Pojedinci koji su percipirani kao LGBT+ osobe često su obeshrabreni da prijave nasilje i diskriminaciju koju trpe upravo zbog nedostatka reakcije zvaničnika, kao i čestih slučajeva sekundarne viktimizacije, gde su izloženi dodatnim neprijatnostima od strane pripadnika javnih organa", navodi Beograd Prajd u saopštenju.

Oni pozivaju odgovorne institucije da počinioce identifikuju i da postupaju u skladu sa zakonom.

Pašalić: Pronaći napadače

Diskriminacija i nasilje prema LGBTI zajednici ispoljava se u različitim oblicima, do toga da se čak skrnave i zgrade u kojima se nalaze njihova udruženja, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom lomljenja brave na ulaznim vratima Prajd info centra u Beogradu.

"Kada se odškrinu vrata ekstremističkom i agresivnom delovanju huligana, žrtve postaju najranjivije grupe u društvu, među kojima su najčešće žrtve pripadnici LGBTI zajednice. Seksualna orijentacija su lična stvar pojedinca, ali se zaštita prava na različitost tiče svih nas u državi", poručio je Pašalić u pisanom saopštenju.

"Neprihvatanje različitosti i prava na seksualno opredeljenje dovodi do nasilja nad pripadnicima LGBTI i zahteva efikasnu reakciju nadležnih u pronalaženju i sankcionisanju onih koji ih čine", naveo je Pašalić.

On je podsetio na činjenicu da je napad u subotu bio jedanaesti po redu napad na prostorije Prajd info centra, kao i da do sada za prethodnih 10 niko nije odgovarao.

Naša osnovna obaveza je da radimo na podizanju svesti društva o pravima LGBTI osoba preko edukacije mladih, poručio je Pašalić, kao i policije, sudija i tužilaca u cilju zaštite i unapređenja prava svih građana, među kojima su i prava osoba drugačije seksualne orijentacije.