Najnovije vesti
Vesti Beograd
"Testival" - dva dana hedonizma za sve ljubitelje paste u Dorćol placu

"Testival" - dva dana hedonizma za sve ljubitelje paste u Dorćol placu

Svim ljubiteljima testenine ovog vikenda obavezna destinacija treba da bude Dorćol plac jer će na tom mestu da caruje testo. Naime, danas i sutra održava se Festival testa, testenine i hleba pod nazivom "Testival", a ovo je prvi put da je kod nas upriličena manifestacija posvećena njenom veličanstvu pasti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
festival testenine dorćol plac Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
festival testenine dorćol plac
Mirisima paste je bilo nemoguće odoleti
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Mirisima paste je bilo nemoguće odoleti

"Testival" je zamišljen tako da bude edukativnog, takmičarskog, izložbenog, ali i humanitarnog, kao i inkluzivnog karaktera. Tokom prvog dana festivala, posetioci su imali prilike da uživaju u mirisima paste i domaćih peciva, ali i da probaju interesantne proizvode Udruženja žena "Etno konac" iz Ražnja, koji je dobio tu privilegiju da bude počasni grad gost "Testivala". Tako se tu, između kiflica, meda i drugih đakonija, našao i kitnikez, trajna poslastica koja nema rok trajanja jer su vam za njenu pripremu potrebni samo dunje, šećer i voda - namirnice koje se ne kvare.

Kitnikez se pravi u najrazličitijim oblicima
Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Kitnikez se pravi u najrazličitijim oblicima

Osim toga, održan je niz inspirativnih predavanja o italijanskoj pasti kroz vekove, zatim o uparivanju tradicionalne hrane i vina, a profesionalni kuvar i karving majstor Dejan Ilić održao je inkluzivnu radionicu izrade domaće testenine u saradnji sa Savezom za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO). Nemanja, Ivana i Milica su se zabavili praveći rezance za supu.

Na "Testivalu" možete probati i poznate pite savijače, ali u obliku oznake za WiFi! Ova originalna WiFi "ikonica" već je dobila i ime u duhu našeg jezika, "VajFaj pita, bre!". Deo prihoda od prodaje pita, Udruženje "Testival" namenjuje deci ometenoj u razvoju.

Pročitajte još

Svi oni koji će sutra krenuti put Dorćol placa, osim što će uživati u mirisima i ukusima testa, moći će i da saznaju kako se pravi cipovka - hleb koji se smeje na mesec, a koji je upisan u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, ali i da saznaju više o radnji za izradu kora za pitu i gibanicu i testenina, sa skoro stogodišnjom tradicijom.

Za sam kraj, od preko 30 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda koliko ih učestvuje na "Testivalu", biće upriličeno proglašenje najboljeg izlagača i dodela nagrada.