Ekonomija

0

Nedimović na Kobasicijadi u Turiji: Hrana je naše zlato

Autor: AP

Izvor: Beta

Nedimović na Kobasicijadi u Turiji: Hrana je naše zlato

Izvor: Foto: Beta / Dragan Gojic

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je i zvanično otvorio 36. Kobasicijadu ritualnim otkupom turijske brice (britve) za dinar i zatim presecanjem džinovske kobasice, poručio je da je važno razvijati brendove kao što je turijska kobasica.

"Naftu i more nemamo, ali imamo hranu. To je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode. Uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda, možemo samo još više napredovati", rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da Kobasicijada i slične manifestacije na najbolji način doprinose zaštiti identiteta i promovišu vrednosti "srpskog vojvođanskog sela" i očuvanje tradicionalnih proizvoda.

On je pozvao organizatore Kobasicijade i Opštinu Srbobran da iskoriste subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za zaštitu geografskog porekla turijske kobasice.

Podsetio je da su to učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa.

Ove godine je u Turiji napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara, koja je svečano predstavljena pred brojnim posetiocima.

Na taj način nadmašili su za sedam metara sopstveni rekord od 2.029 metara, koji je overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi.

Kobasicu je napravilo osam majstora od dve i po tone čistog mesa.

Kako je rečeno, očekuje se da će Turiji u kojoj živi oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana Kobasicijade boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca za koje je priređen i kulturnoumetnički program, koncerti i niz interesantnih dešavanja.

Posebni gosti manifestacije su predstavnici kobasičarskih festivala iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Slovačke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR