Novak ne staje, Srbinu trofej i u Dubaiju

Novosti online/S. Krstović

29. 02. 2020. u 15:30

Prvi reket planete u finalu turnira iz Serije 500 savladao je Stefanosa Cicipasa 6:3, 6:4

Новак не стаје, Србину трофеј и у Дубаију

Novak Đoković foto: AP Photo/Kamran Jebreili

 NOVAK Đoković je posle sedam godina pokorio Dubai. Najbolji teniser sveta je peti put osvojio prestižni turnir u UAE, pošto je u finalu za 77 minuta nadigrao Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:4. Bio je to i 79. trofej na ATP turu, koji je omogućio magičnom Srbinu da od ponedeljka započne 280. nedelju na prvom mestu. Naš as neće imati mnogo vremena za predah, jer 9. marta počinje masters u Indijan Velsu.

Srbin je Dubai osvajao 2009, 2010, 2011. i 2013, dok je 2015. u finalu izgubio od Federera. Zato nije dozvolio odličnom Grku da mu ozbiljnije pripreti.

Na početku finala osetila se nervoza kod obojice igrača. Na centralnom terenu Avijatičarskog kluba imali su svoje navijače, koji su ih zdušno bodrili. Srećom, naši su i te kako imali više razloga za radost. U početku je Novak malo više grešio, ali nije dozvolio protivniku da nametne svoj ritam, a u petom gemu spasao je i brejk loptu. Koliko je mentalno jak, dokazao je u osmom gemu, kada je svoju prvu brejk loptu pretvorio u 5:3, pošto je odigrao izvanrednu bekhend dijagonalu.

Za publiku je bio uzbudljiviji drugi set. Prvi reket sveta je u petom gemu uspeo da oduzme servis Cicipasu. I kada se pomislilo da će lako stići do svog petog pehara u Dubaiju, Grk je zaigrao agresivnije i brzo vratio brejk, tako da se krenulo od početka - 3:3. Cicipas je potom poveo za 4:3, ali to nije izbacilo iz ritma Đokovića, koji je rutinski izjednačio na 4:4, da bi potom na efektan način napravio brejk za 5:4 i prelomio meč. Jer, u desetom gemu Novak je ekspresno oduvao Grka.

PRVI SET
1:0 Novak je osvojio prvi servis gem na meču, ali je pokazao malu dozu nesigurnosti na startu. Cicipas je došao do 40:40, ali su naredna dva poena pripala srpskom asu.

1:1 Cicipas je bio mnogo sigurniji prilikom svog prvog servis gema, koji je osvojio bez izgubljenog poena.

2:1 Poveo je Novak 30:0, Cicipas je osvojio dva naredna poena, ali nije uspeo da ugrozi servis srpskog asa.

2:2 As servisom, uz dva izgubljena poena, Grk osvaja četvrti servis gem na meču.

3:2 Prvu brejk loptu na meču imao je Cicipas, ali kada je bilo najvažnije Novaku je proradio prvi servis, kojim je uspeo da odbije nalet rivala.

3:3 Relativno lako Cicipas osvaja servis gemove u uvodnom setu finala u Dubaiju.

4:3 Kao i prethodni koji je pripao Cicipasu, sedmi gem prvog seta Novak je rešio u svoju korist uz dva izgubljena poena.

5:3 BREJK! Cicipas svoju priliku nije iskoristio, Novak šansu nije propustio. Svoju prvu i, zasad, jedinu brejk loptu u setu najbolji teniser sveta je pretvorio u poen kojim je došao nadomak osvajanja prvog seta.

6:3 Srpski as je odmah materijalizovao brejk. Odlučujući gem prvog seta Novak je osvojio bekend vinerom, uz jedan izgubljen poen.

DRUGI SET
0:1 Prvi put na meču Cicipas je u prednosti. Uvodni gem drugog seta Grk je osvojio uz dva izgubljena poena.

1:1 Prvi put na meču Novak osvaja servis gem bez izgubljenog poena.

1:2 Cicipas odgovara osvojenim gemom s nulom.

2:2 Lako, uz jedan izgubljen poen Đoković poravnava rezultat, iskoristivši drugu, od tri vezane gem lopte.

3:2 BREJK! Kao i u prvom setu, Novak koristi prvu priliku da oduzme servis rivalu. Duplom servis greškom Cicipas je omogućio Đokoviću dve vezane brejk prilike, a srpski as je već prvu pretvirio u poen za vođstvo.

3:3 BREJK! Cicipas je odmah uzvratio brejkom. Za razliku od prvog seta, sada je prvu priliku iskoristio da oduzme servis Đokoviću. od početka gema je Grk vodio, došao do dve vezane brejk prilike i ubrzo do izjednačenja.

3:4 Uz dva izgubljena poena Cicipas potvrđuje brejk.

4:4 Izgubljen servis nije mnogo uzdrmao Novaka, koji bez izgbuljenog poena osvaja osmi gem drugog seta.

5:4 BREJK! Kada je bilo najvažnije Novak je pokazao zbog čega je najbolji na svetu. Sigurno da nije bilo prijatno odmah izgubiti brejk prednosti, ali je srpski as zadržao smirenost, sačekao novu priliku i došao nadomak osvajanja trofeja u Dubaiju, iskoristivši prvu od dve vezane brejk lopte.

6:4 Bez izgubljenog poena Novak osvaja 10. gem drugog seta i titulu u Dubaiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Srdjan Lana Mirkovic

01.03.2020. 00:45

Realno nikakav turnir, igran za pare naftaske i atp poene da se stignu statisticki rekordi. Nobakova igra dosadna kao i obicno, samo vraca i ceka greske protivnika, bas jadno. Jedva cekamo da se Djokovic i njegov idol Pedere penzionisu pa da tenis ponovo bude zanimljiv.

Miki-Zg

01.03.2020. 16:13

@Srdjan Lana Mirkovic - Srđane ti si veliki teniski stručnjak ?Turnir na kojem sudjeljuju prvi ,6 ,9 igrač svijeta smatraš nikakav ?Izgleda da si opsjednut mržnjom prema Novaku ,žalim ,nema pomoći !