Кућа Добрих Вести

Login

Центру "Живети усправно" потребни персонални асистенти

Оцените овај чланак
(1 Глас)

centarzivetiupsravno34343434Лиценцирани Центар "Живети усправно" тражи персоналне асистенте за рад са особама са инвалидитетом и помоћ у обављању свакодневних активности.

 

Тренутно је активан оглас за два извршиоца, али како кажу у Центру, заинтересовани се могу увек јављати, јер се стално дешава да неко оде, или због рада у иностранству или због других обавеза.

 

"Потреба за тим постоји. Имамо колегу који има 49 година и коме је хитно потребна персонална асистенција. Он је супер човек и неко са ким може лако да се ради. Град је коначно издвојио новац за то и сада је то редовно запослење на основу уговора у раду са свим правима и обавезама које из тога проистичу", каже за 021 Дејан Павловић, социјални радник у Центру "Живети усправно".

 

Павловић наглашава и да потреба за људима стално постоји, јер је то посао који је "променљив као и сваки други". Постоје и људи који се нађу и који се не нађу у томе.

 

"Дешавају се често промене. Људи оду, отпутују, почну нешто друго да раде. Дешава се и да се асистенту и кориснику поклапају обавезе. Али неки асистенти раде и по осам година. То није обавезно нешто што се ради само два, три месеца. Ко се пронађе у томе, он ту остаје", наводи Павловић.

 

Директна буџетска линија за пресоналну асистенцију од ове године

 

Важно је поменути промене и што се тиче висине и редовности плате, јер је раније, због пројектног финансирања услуге персоналне асистенције, често било проблема са финансирањем.

 

"Свако ко дође да асистира иде по уговору о раду, осим ако сам не тражи другачије. Постоје људи којима је ово допунски посао, а већ су пријављени негде другде или у некој сличној ситуацији, који могу да се одлуче за уговор о делу. Годишњи одмори, боловања и све остало што је потребно се испуњава, с тим да се може договорити и око радног времена", истиче Павловић и додаје да овај посао подразумева и послове у кући и ван куће и друштвене активности, односно да је то "алат за самостални живот односно живот онакав како неко жели да живи".

 

Нови Сад је ове године коначно укинуо пројектно и неизвесно финансирање услуга личних пратилаца и персоналних асистената за Новосађане којима су овакве услуге потребне и увео директну буџетску линију. Пре тога, асистенти су годинама радили у незадовољавајућим условима, не знајући да ли ће бити плаћени и у ком износу, док су корисници услуга стрепели да ће остати без ове важне подршке.

 

Оглас за посао персоналног асистента можете погледати ОВДЕ.

 

Извор:  021.rs/Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 29 фебруар 2020 16:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија