Australija: Dobio otkaz zbog čuvenog mima sa Hitlerom - pa vraćen na posao

Niko nije ozbiljno pomislio da bi korišćenje tog klipa moglo da ima išta sa Hitlerom ili nacistima, odluka je kojom je radnik vraćen na posao.
Bruno Ganz playing Adolf Hitler in Downfall
Downfall
Bruno Ganz's depiction of Adolf Hitler in Downfall has spawned countless parodies

Radnik Britiš petroleum rafinerije u Australiji vraćen je na posao posle otkaza koji je dobio zbog korišćenja kompanije u čuvenom Hilter mimu.

Skot Trejsi je scenom filma Hitler, poslednji dani (Downfall) iz 2004. godine opisao kako Britiš petroleum pregovara o platama radnika.

Video je potom okačio u privatnu Fejsbuk grupu, a ubrzo je zbog njega dobio otkaz.

Međutim, posle žalbe je utvrđeno cilj parodije nije poruka da su menadžeri Britiš petroleuma kao nacisti.

„Svako ko zna za taj mim nije ozbiljno pomislio da bi korišćenje tog klipa moglo da ima išta sa Hitlerom ili nacistima", navodi se u odluci Komisije za pošten rad, koja se u Australiji bavi pravima radnog odnosa.

Reč je o jednoj od najvažnijih scena filma, u kojoj se Hitler u berlinskom bunkeru suočava sa njegovim generalima, a na koju postoje brojne parodije.

Na internetu postoje hiljade verzija te scene sa izmenjenim titlom, među kojima su i one iz Srbije i Balkana.

Šta se desilo?

Britiš petroleum je 2018. otpustio Trejsija jer su smatrali da je video „veoma uvredljiv i neprikladan".

Međutim, Trejsi je odgovorio da nije želeo da nikoga uvredi, a da je cilj videa bio humor.

U odluci komisije se ističe da je mim „kulturološki razdvojen" od stvarnih događaja.

Komisija je dodala je ta scena iz filma korišćena „hiljadama puta u periodu dužem od decenije, a u cilju satiričnog opisa savremenih situacija".

„Ono što vidimo je satirično poređenje pozicije Britiš petroleuma u pregovorima iz septembra 2018. godine, sa situacijom u kojoj su 1945. bili Hitler i nacistički režim", dodaje se.

Danijel Volton, portparol Australijskog sindikata radnika pozdravio je odluku komisije, ističući da bi trebalo da radnici mogu da se podsmevaju šefovima u slobodno vreme.

„Dan u kojem bi to pravo bilo izgubljeno bio bi veoma tmuran za Australiju", rekao je.

Trejsijev advokat Kamal Faruk rekao je za lokalne Najn (Nine) novine da je njegov klijent zadovoljan time što je vraćen na posao i da se raduje radu u Britiš petroleum rafineriji.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?