O ovoj litiji će SVET PRIČATI: 100.000 VERNIKA u Podgorici, kijevski mitropolit predvodio najveću litiju u istoriji Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/M.S./V.K.

29. 02. 2020. u 08:37

Reporteri "Novosti" Vam donose fotografije i snimke iz Podgorice. Pratite sa nama iz minuta u minut...

О овој литији ће СВЕТ ПРИЧАТИ: 100.000 ВЕРНИКА у Подгорици, кијевски митрополит предводио највећу литију у историји Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović/M.S./V.K.

Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve, sa četvoricom svojih episkopa služio je liturgiju povodom slave Mitropolije crnogorsko-primorske - praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Nakon toga, on će predvoditi litiju do Nemanjinog grada na Ribnici.

Mitropolit Onufrije je služio sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Arhiepiskop ohridski Jovan kazao je tokom liturgije da je danas nedelja praštanja ali isto tako i nedelja pokajanja.

Zato sada treba da se setimo ovog najvažnijeg kriterijuma koji je blagoslovio tolike naraštaje, a moramo ga nastaviti i mi, jer je on najvažniji za carstvo Božije.

Kazao je da ove litije nadahnjuju sve hrišćane u svetu.

„One su zasluga vašeg mitropolita Amfilohija ali i svih vas jer ste naučili kriterijum pokajanja i praštanja“, kazao je Jovan i dodao da su ovo lekcije svima nama.




Reporteri "Novosti" Vam donose fotografije i snimke iz Podgorice.
Prema nekim procenama danas se u glavnom gradu Crne Gore očekuje oko 100.000 vernika što će reći da se danas u ovom delu Evrope održava najveći pravoslavni skup u istoriji.


Policija ZABRANILA ulazak vernicima u Crnu Goru: Blokada na granici za beogradski muški hor (FOTO)

Pratite sa nama iz minuta u minut...








VELIKI BROJ BERANACA IDE KA PODGORICI

Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici a, kako je saopšteno, ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj, jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi veroispovesti.

-Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemerljivu radost. Došao nam je najveći svedok i ispovednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On je sa četvoricom svojih episkopa u posetu Crnoj Gori, i doneo je blagoslov ukrajinskih svetinja, pružio podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

BIJELO POLjE: POLAZAK ZA PODGORICU RANO JUTROS



MITROPOLIT ONUFRIJE STIGAO U HRAM HRISTOVOG VASKRSENjA

Oko pola 9 ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici stigao je kijevski mitropolit Onufrije.










POČELA LITURGIJA

Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici bio je pemali da primi sve vernike koji su želeli da prisustvuju ovom veličanstvenom činu.
Pravoslavni narod u Podgorici danas ima priliku da sa mitropolitom Onfurijem stane u odbranu svetinja.



ISPRED HRAMA NE MOŽE NI ŠIBICA DA PADNE

"Sat i po vremena pre početka litije u Podgorici na plato ispred Hrama ne može ni šibica da stane", napisao je na Fejsbuku Vladislav Dajković.







VERNICI CELIVAJU IKONU

Vernici celivaju ikonu sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog.
PEŠAČILI OD PROKUPLjA: PUT DUG 400 KILOMETRA JE IZA NjIH

Na litiju su došli i momci iz Prokuplja koji su pešačili 400 kilometara.

70.000 VERNIKA ISPRED HRAMA
Na poziv mitropolita Amfilohija prazničnoj liturgiji i proslavi Svetog Simeona Mirotočivog u hramu Hristovog Vaskrsenja prisustvuju ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u ime Vlade Srbije Mileta Radojević, direktor Vladine uprave za saradnju da Crkvama i verskim zajednicama, Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve... Na platou ispred hrama sabralo se više of 70.000 vernog naroda. Ovo je najmasovniji događaj u istoriji Podgorice!
POČELA LITIJA, ONUFRIJE I AMFILOHIJE PREDVODE












AMFILOHIJE DAROVAO KIJEVSKOG MITROPOLITA
Mitropolit Amfilohije poklonio mitropolitu kijevskom Onufriju reprodukciju čaše koja je pronađena u Podgorici u 4 veku, čiji original se nalazi u Sankt Peterburgu.

O OVOME ĆE ISTORIJA PISATI: 100.000 VERNIKA NA ULICAMA PODGORICE
Litija oko 100.000. Cela Podgorica u krsnom hodu. Narod uzvikuje Ne damo svetinje.
Litija se kod hotela Hilton razdvojila – jedna je išla ka Nemanjinom gradu a druga ulicom Slobode, preko mosta Milenijum ka Hramu.




LITIJA STIGLA U NEMANjIN GRAD
Mitropolit osveštao slavski kolač u Nemanjinom gradu.



NAROD SE VRATIO ISPRED HRAMA

Pošto se narod već vraća ispred hrama Hristovog Vaskrsenja, počeo kulturno-umetnički program ispred hrama Hristovog Vaskrsenja




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Анти Антифа

29.02.2020. 08:55

Данас Мило и његов југокомуњарски режим падају

Мајке то

29.02.2020. 10:12

@Анти Антифа - Јел си ти преспавао неких 30 година?? Срецом народ престао такве да слуша ! Иди тамо где си био и пусти народ да уради оно што мора!

naranca

29.02.2020. 14:41

@Анти Антифа - @antifa Jesi jeo bunike pa Milo ima 30X vise para nego Tito I svi njegovi komunisti zajedno!A narod 30 x manje nego Titov narod u SFRJ.

Srpska Sparta od Budve do Berana

29.02.2020. 10:30

Sloga bice poraz vragu! Bog se bori protiv djavola(mila) i znamo ko ce pobjediti..

naranca

29.02.2020. 14:27

Auh covece izgleda da se ujedinjuju pravoslavne crkve iz celog sveta oko problema u Crnoj Gori!!!Ne secam se da se to ikada desilo?*******'' ……...Da dodje carstvo tvoje na zemllji kao I na nebu…...…..''********