Biznis
Austrijska BANKARSKA grupacija ima NOVOG direktora

Austrijska BANKARSKA grupacija ima NOVOG direktora

Bernhard Špalt (Bernhard Spalt) novi je generalni direktor Erste Grupe, a na tom mestu je od ove godine zamenio Andreasa Trajhla.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Upravni odbor Erste Grupe Foto: Erste grupa / Privatna arhiva
Upravni odbor Erste Grupe

"Naš godišnji operativni rezultat od skoro tri milijarde evra, koji predstavlja znatno povećanje od 8,7 procenata, dokazuje da je Erste zaista u veoma dobrom stanju. To je trenutno retkost u evropskom bankarstvu – i predstavlja dobru osnovu za budući rast," rekao je Bernhard Špalt novinarima u Austriji povodom predstavljanja novog finansijskog izveštaja.

Bernhard Špalt, generalni direktor Erste Group Bank AG
Foto: Erste grupa / Privatna arhiva
Bernhard Špalt, generalni direktor Erste Group Bank AG

Prema njegovim rečima, zahvaljujući geografskom prisustvu, Grupa je aktivna u ekonomski najdinamičnijem regionu u Evropi, s obzirom na to da zemlje CIE beleže rast BDP-a koji je dva puta brži od proseka u evrozoni.

"Važno je napomenuti da je ovaj rast uglavnom podržan domaćom tražnjom, zahvaljujući niskim stopama nezaposlenosti i rastu realnih zarada. S obzirom na trend rezilijentnog rasta u regionu, opseg našeg poslovanja i jačinu našeg brenda, uspeli smo da ostvarimo povećanje ukupnih depozita i ukupnih kredita za sedam procenata", ocenio je Špalt.

Pročitajte još

Kako je rekao, operativni prihod je rastao po duplo većoj stopi od rashoda, i porast je registrovan kod svih vrsta prihoda.

"I dalje povoljno okruženje po pitanju rizika doprinelo je daljem smanjenju koeficijenta problematičnih kredita na 2,5 procenata, što predstavlja odraz dobrog stanja u kojem se nalaze naša sredstva. Zadovoljni smo svojom pozicijom likvidnosti, kao i kapitalom: naš koeficijent osnovnog akcijskog kapitala (CET 1) iznosi 13,7 procenata, znatno iznad regulatorne granice", rekao je.

Želeli bismo da podelimo svoj dobar rezultat u 2019. sa akcionarima i stoga ćemo predložiti povećanje dividende na 1,50 evra po akciji na godišnjoj skupštini akcionara", ističe Špalt.

Prognoza

Erste Grupa ima za cilj da ostvari prinos na materijalni kapital (ROTE) od preko 10 odsto u 2020. godini. Očekivani pozitivni, mada i sve umereniji makroekonomski trendovi na glavnim tržištima - Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Austriji, kao i poboljšanje ostalog operativnog rezultata koji je bio pod negativnim uticajem jednokratnih efekata u 2019. godini, trebalo bi da podrže postizanje tog cilja.

S druge strane, globalno ili regionalno usporavanje ekonomskog rasta, kao i potencijalni politički ili regulatorni rizici - koji se još uvek ne mogu kvantifikovati – mogli bi da ugroze postizanje cilja.