29. februar  2020. 13.09  | Izvor: Tanjug

Advokatura obeležila 158. godina postojanja u Srbiji

BEOGRAD -

Advokatska komora Srbije obeležila je danas 158. godišnjicu postojanja advokature u Srbiji svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predsednik AKS Viktor Gostiljac i državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić potpisali su Sporazum o saradnji komore i ministarstva u vezi sa radom Kol centra za advokate u sistemu besplatne pravne pomoći.

Ilić je istakao da je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji se primenjuje od 1. oktobra 2019. godine jedan od značajnijih aspekata saradnje Ministarstva pravde i advokature.

Tokom dosadašnje primene zakona, ovlašćena lica u jedinicama lokalne samouprave građane su upućivale na advokate pozivanjem AKS, naveo je Ilić ističući da će ova procedura biti značajno pojednostavljena uspostavljanjem Kol centra AKS.

“Mehanizam Kol centra je posebno značajan i u pogledu prikupljanja statističkih podataka za izveštavanje, kao i za nadzor Advokatske komore nad funkcionisanjem sistema besplatne pravne pomoći”, naglasio je Ilić.

Pozdravljajući goste i prisutne advokate predsednik AKS Viktor Gostiljac istakao je da advokatura danas sa ponosom obeležava 158 godina postojanja, odnosno donošenja prvog Zakona o pravozastupnicima 1862. godine u vreme Vlade Ilije Garašanina, za vreme vladavine Kneza Mihaila Obrenovića.

Podsetio je i da reč advokat, odnosno odvjetnik prvi put pominje u Zakon o pravilima Svetog Save iz 1219. godine kada je propisano da će svaki onaj koji je gluv, nem ili nema sredstava da bude zastupan na sudu, dobiti svog odvjetnika da ga zastupa.

Gostiljac je naveo da je izrada novog zakona o advokaturi planirana za sledeću godinu, ali da je AKS već postigla dogovor sa Ministarstvom pravde da većina članova radne grupe za izradu tog zakona budu advokati.

Povodom usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravilima Evropske unije, Gostiljac je istakao da advokaturu očekuju izvesne promene, ali da će tražiti da one budu u skladu sa našom pravnom tradicijom.

Kako je rekao, advokatura će insistirati da sve promene koje se tiču nje, stupe na snagu ako i kada Srbija uđe u EU.

Predsednik AKS je naglasio da je advokatura pruža pravnu pomoć, a ne usluge i da tako treba i da se tretira i nadalje.

Akademiji su prisustvovali predsednici svih osam regionalnih komora u sastavu AK Srbije, predsednici komora iz država regiona, predstavnici državnih institucija, Srpske pravoslavne crkve, kao predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević i predsednik Međunarodne unije advokata Džeremi Rot iz SAD.

Srbija danas ima više oko 10.000 advokata, a samo u beogradskoj komori ima ih skoro 5.000.