Janez Janša: Ponovo mandatar 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik Slovenije Borut Pahor nedavno je imenovao Janeza Janšu za mandatara nove vlade, pošto je njegova partija desnog centra Slovenačka demokratska stranka (SDS) postigla dogovor s desničarskom Strankom modernog centra, konzervativnom Novom Slovenijom i strankom penzionera Desus o formiranju četvoročlane koalicije, koja će imati parlamentarnu većinu.

Janša je imenovan nakon što je liberalni premijer Marjan Šarec iz stranke levog centra u januaru podneo ostavku jer, kako je objasnio, njegova manjinska vlada ne može dobro da obavlja posao.

Jedan od glavnih zadataka nove vlade biće predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine, a Janša je kao svoje prioritete naveo i decentralizaciju zemlje, unapređenje zdravstvenog sistema i smanjenje birokratije.

Očekuje se da Parlament sledeće nedelje potvrdi Janšino imenovanje, čime bi on treći put stupio na čelo slovenačke vlade, pošto je već bio premijer u dva navrata – od 2004. do 2008. i od 2012. do 2013, kada se zbog korupcionaškog skandala povukao s funkcije.

Bio je osuđen zbog primanja mita po vojnom ugovoru s finskom kompanijom „Patrija“ tokom prvog premijerskog mandata. Janša je negirao optužbe, a Ustavni sud je 2015. odbacio presudu.

Janša je diplomirao odbranu i bio je član Socijalističke omladine Slovenije. Početkom osamdesetih godina prošlog veka postao je poznat u tadašnjoj SFRJ po kritičkim člancima u listu „Mladina“.

NJegovim hapšenjem u maju 1988. započet je „Proces protiv četvorice“ zbog otkrivanja vojne tajne. Janša je tada osuđen na 18 meseci zatvora, što je izazvalo talas demonstracija u Sloveniji.

Zbog pritiska javnosti pušten je iz zatvora 1989, a u maju 1990. postaje slovenački ministar odbrane, te je bio jedan od lidera Slovenačke teritorijalne odbrane tokom kratkog rata 1991. kada se Slovenija odvojila od Jugoslavije.

Godine 1994. slovenački parlament razrešio ga je dužnosti ministra zbog afere „Depala vas“, čiju okosnicu je predstavljala odluka vojnih organa da uhapse civila, za koga se tvrdilo da je neovlašćeno sakupljao vojne podatke.

U međuvremenu, 1993. je imenovan za lidera SDS i od tada je na njenom čelu. Jedan bivši agent slovenačke vojnoobaveštajne službe ga je u martu 2011. optužio da je tokom mandata ministra odbrane u vreme raspada SFRJ bio umešan u krijumčarenje oružja. Janšu često upoređuju s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog, između ostalog, retorike i kampanje protiv migracione politike EU.

Rođen je 1958. kao Ivan Janša u gradu Grosuplju. Od 2009. je oženjen Urškom Bačovnik, s kojom ima dva sina. Iz prethodnog braka sa Silvom Predalič ima sina i kćerku. U slobodno vreme voli da planinari, skija, igra golf i fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari