Dostupni linkovi

Nemački ambasador na Kosovu: Važan i hrabar korak premijera Kurtija


Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) tokom intervjua za RFE/RL
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) tokom intervjua za RFE/RL

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Heldt (Christian) je najavu kosovskog premijera o postepenom, uslovnom ukidanju takse od 100 odsto Srbiji i BiH ocenio "važnim i hrabrim korakom premijera Kurtija samo nekoliko nedelja nakon preuzimanja dužnosti".

"To bi sada trebalo dovesti do konstruktivnog procesa uklanjanja barijera za trgovinu i slobodno kretanje između Kosova i Srbije i uspostavljanje dijaloga koji bi vodio do pune normalizacije", napisao je Heldt na Tviteru.

Sa reakcijom EU, koja je takođe pozdravila najavu o ukidanje takse smatrajući ga prvim korakom koji može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i nastavak dijaloga složio se i italijanski ambasador na Kosovu Nikola Orlando (Nicola).

Albin Kurti (Aljbin) je, 27. februara, saopštio da će Vlada Kosova 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila, na period od 90 dana, ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom. U suprotnom, Kosovo će 1. aprila početi sa postepenim sprovođenjem recipročnih mera prema Srbiji, dok će taksa u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Kurtijevu najavu međutim nije podržao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell), navodeći da SAD zahteva potpuno uklanjanje takse i da Kurti čini grešku.

Taj stav je podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je reč o pokušaju "još jedne prevare".

I Kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od Vlade Kosova potpuno ukidanje takse, navodeći da je ta mera ozbiljna prepreka koja onemogućava stratešku saradnju i nove, jake, američke investicije na Kosovu.

Kurti: Ovo je znak dobre volje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

XS
SM
MD
LG