Koronavirus se nije uvukao u srpske prodavnice

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je snabdevanje prodavnica robom široke potrošnje uobičajeno. Imajući u vidu karakteristike koronavirusa, potrebno je da se izbegne panika, ali nije potrebno praviti lične zalihe osnovnih životnih namirnica, istakao je Stanić.

U Srbiji nema korona virusa, ali kako bi se izbeglo da se zajedno sa virusom pojave i oni koji veruju da se na tome može dobro zaraditi, resorno ministarstvo i Privredna komora Srbije kontrolisaće trgovinske lance i njihovu snabdevenost.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Bojan Stanić je rekao da je snabdevanje prodavnica robom široke potrošnje u Srbiji uobičajeno.

To je, kako kaže Stanić, glavni zaključak sa sastanka koji je održan u PKS, takođe i da je lanac snabdevanja stabilan – zalihe u trgovačkim kompanijama nisu ugrožene.

Stanić kaže da je, imajući u vidu karakteristike koronavirusa, potrebno da se izbegne panika i nije potrebno praviti lične zalihe osnovnih životnih namirnica.

"Mi smo u dnevnom kontaktu sa članicama, trgovačkim kompanijama i zaključno sa jučerašnjim danom na tržištu nije bilo nikakvih priomena", rekao je Stanić.

Govoreći o posledicama koronavirusa, Stanić kaže da se osećaju posledice u oblasti turizma, jer su kineski turisti značajna grupa u Srbiji.

Dve grupe problema 

"Kontaktirali smo naše članice, naročito u oblasti prerađivačke industrije i ono što su prijavljivali kao probeleme mogu se svstati u dve grupe. Oni koji su kontinuirano vezani za uvoz sirovina i proizvoda iz Kine - imaju otežanu komunikaciju sa dobavljačima iz Kine, teže se odgovara na mejlove zbog otkaizvanja sajmova, susreta nisu u mogućnosti da pošalju delegacije u Kinu", kaže Stanić. 

Prema njegovim rečima, generalno se poštuju rokovi isporuke.

"Kada govorimo o kompanijama koje su polugodišnje ili godišnje vezane za uvoz iz Kine one imaju zalihe i smatraju da će do naredne nabavke biti rešena situacija", istakao je Stanić.

Najveći problem zbog koronavirusa jeste to što je u najvećoj meri pogođena Kina, koja je ključ u snabdevanju na globalnom nivou.

Zastoj proizvodnje u Kini može da se odrazi na ceo svet 

Zastoj proizvodnje u Kini može da se odrazi na ceo svet jer gotovo sve zemlje imaju Kinu kao ključnog spoljnotrgovinskog partnera, smatra Stanić.

Pogođene su avio-kompanije, kaže Stanić i dodaje da neki izveštaji iz Amerike kažu da će biti ugroženije nego što su bile posle 11. septembra ili tokom epidemije sarsa. 

Zbog nedostatka komponenti iz Kine mogu da trpe metalska i hemijska industrija, a to je osnovica našeg izvoza.

Na svetskim berzama akcije su pale. Nepoznanica je do kada bi sve to moglo da traje.

Stanić kaže da je krizna situacija u Kini prošla vrh, svetska privreda je bila relativno mirna, a čim su se pojavili problemi u Evropi, osetljivo su reagovale berze.

"To je istorijski pad u kontinuiranom roku od pet radnih dana, što nije zabeleženo od 2008. godine", rekao je Stanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво