29. februar  2020. 08.19  →  12.02 | Izvor: Tanjug

Turske snage uništile Pancir S-1 sirijskih snaga

ANKARA -

U odmazdi zbog 33 ubijena turska vojnika u Idlibu uništen je i jedan protivvazdušni sistem "pancir S-1" snaga sirijskog režima, javlja EHA Njuz.

"Pancir S -1", ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih vazdušnih ciljeva uništen je dronom turske vojske.

w, 55610328, turska,, napadi,, sirija,

Turski udari na snage Hezbolaha u Siriji

U napadima turskih snaga u Siriji, u petak je poginulo devetoro, a ranjeno 30 pripadnika Hezbolaha, šiitskih boraca koje podržava Iran, saopštio je danas zapovednik združeni regionalnih jedinica koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašar al Asada.

Rojters prenosi da je neimenovani zapovednik združenih regionalnih jedinica naveo da je meta turskih napada dronovima i pametnim raketama bio komandni centar Hezbolaha nedaleko od mesta Sarakeb u Idlibu, gde se poslednjih dana vode intenzivne borbe.

Radar je, kako prenosi EHA Njuz, bio aktivan tokom napada bespilotne letelice, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Turska stanica TRT javlja da je turska vojska, osim toga, uništila i postrojenje za proizvodnju hemijskih sredstava sirijskog režima u Alepu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su u telefonskom razgovoru da se uskoro sastanu kako bi razgovarali o nasilju u Siriji, dan nakon što su u napadu sirijskih snaga, koje podržava Rusija, ubijena 33 turska vojnika.

Nebenzija: Sirijska vojska ima pravo da odgovori na napade

Sirijska vojska ima puno pravo da odgovori na terorističke napade na svojoj teritoriji, izjavio je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzija.

"Reagujući na trenutno kršenje primirja unutar zone Idliba, sirijska vojska svakako ima pravo da odgovori i potisne teroriste", rekao je Nebenzija na sednici Saveta bezbednosti o situaciju u toj sirijskoj provinciji, prenela je agencija Tas s.

"Mi ne možemo zabraniti sirijskoj vojsci da ispuni odredbe utvrđene rezolucijama Saveta bezbednosti u borbi protiv terorizma u svim njegovim vidovima, posebno na svojoj teritoriji - teritoriji suverene Sirije", dodao je Nebenzija.

Pompeo: SAD razmatraju kako da pomognu Turskoj u Idlibu

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa Turskom i razmatraju različite mogućnosti za pružanje pomoći toj zemlji u vezi sa situacijom u sirijskoj provinciji Idlib, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Mi smo uz našu saveznicu, članicu NATO, nakon bezobzirnog i drskog napada na turska snage u Idlibu u kojem su poginula 33 vojnika", naveo je Pompeo u saopštenju, izražavajući saučešće turskoj vladi.

Rekao je da SAD najsnažnije osuđuju napad i da "režim sirijskog predsednika Asada, Rusija, Iran i Hezbolah moraju da obustave napade na Idlib", prenosi Tas s

Pompeo je ocenio da "njihove akcije direktno sprečavaju uspostavljanje primirja na severu Sirije".

"SAD sarađuju sa Turskom i razmatraju opcije za pomoć toj zemlji u borbi protiv te agresije, dok pokušavamo da sprečimo dalju brutalnost Asadovog režima i Rusije i smanjjimo humanitarne posledice u Idlibu", naveo je Pompeo.

Istakao je da će Vašington učiniti sve što je unjegovoj moći da blokira bilo kakvu ponovnu integraciju Asadovog režima u međunarodnu zajednicu, dok ne počne da poštuje sve odredbe Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN, među kojima je prekid vatre u celoj zemlji, uključujući Idlib.

Ruska i turka delegacija: Cilj je smanjenje tenzija u Siriji

Predstavnici Rusije i Turske potvrdili su da je cilj konsultacija ruske i turske delegacije o Siriji da se smanje tenziju u Idlibu dok nastavljaju borbu protiv terorista, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U ruskoj delegaciji koja boravi u Ankari su sprecijalni izaslanik za Siriju predsednika Rusije Aleksandar Lavrentijev, zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin i predstavnici Ministarstva odbrane, dok tursku delegaciju predvodi zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal, prenosi Tas s.

"Delegacije nastavljaju da razgovaraju o koracima za postizanje stabilizacije situacije u Idlibu, zasnovani na usvajanu memoranduma donetog 4. maja 2017. godine", saopštilo je rusko ministarstvo.

Kako se navodi, cilj obe strane je smanjenje tenzija na terenu, nastavljajući rat protiv terorista koje su kao takve proglasile UN i Savet bezbednosti.

Tagovi