Vučević: Novi Sad može da bude grad bicikala i električnih trotineta

08:02:00 29.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da bismo trebali da koristimo održivi saobraćaj, te da bi u našem gradu trebalo da ima više električnih trotineta u upotrebi, po ugledu na Beč ili Budimpeštu.

Vučević: Novi Sad može da bude grad bicikala i električnih trotineta


Na pitanje 021 da li je razmišljao o ideji koju je nedavno iznela Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) o subvencionisanju kupovine bicikala u Srbiji, a što je podržao ministar zaštite životne sredine, Vučević nije bio potpuno direktan, ali je naveo da je pod utiskom prakse u Beču i Budimpešti, gde se građani u velikom broju odlučuju za električni trotinet i električni bicikl.

- Mi imamo predispozicije da budemo biciklistički grad, za razliku od Beograda ili Niša, a postoji već tradicija biciklizma u Novom Sadu i generalno u Vojvodini. Meni se dopalo ovo što sam video po gradovima u Evropi. Ljudi koriste električne trotinete i bicikle, te hibride, mislim da treba da idemo na neki koncept - ne znam da li koncesija ili javno-privatno partnerstvo sa „Parking servisom“, da imamo mnogo više siti-bajk stanica i mnogo više opcija korišćenja tih bicikala ili trotineta. U Beču sam video da su svi na trotinetima i nemaju problem, a ja se vodim time da su nam uzori Beč i Pešta. Svi plaćaju ova vozila putem mobilnih telefona i nema peripetija, vozite se koliko ste uplatili, ostavite posle vozilo, nadležni ga posle preko GPS-a nalaze, skupljaju i sklone na mesto. Da li smo za to spremni, ne znam - rekao je Vučević.

On je rekao i da su razgovarali sa jednom kanadskom kompanijom "koja radi na svim kontinentima", a u vezi sa rentiranjem bicikala.

- Zainteresovani su da investiraju u Novi Sad, da napravimo koncept servisa s mnogo više stanica i bicikala. Ko god bude u gradu, moraće da menja saobraćajnu politiku u narednih 10 godina, da uvedemo u centru grada restriktivne tj. destimulativne mere, moraćemo da čuvamo gradsko jezgro i širimo pešačku zonu ako želimo da sačuvamo grad. Ni u jednom gradu nema da ulaze kolima u Modene da piju kafu. Ovi što piju kafu u centru najviše vole da nabudže kola ispred kafića, to im je najveći uspeh - rekao je Vučević.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković kaže za 021 da su, poput trotineta u Beču, i subvencije za kupovinu bicikala prisutne u zemljama na Zapadu, ali i u okruženju. Kako pojašnjava, sistem rentiranja bicikala kod nas se nije najbolje pokazao jer u njega nije naročito ulagano, te je potrebno proceniti da li da u taj sistem i dalje ulažemo novac.

- Što se tiče trotineta i električnih bicikala, oni su primereniji nekim brdovitijim područjima - u Novom Sadu je dovoljno imati bicikl s malo više brzina. Trotineti su ipak neka novost u saobraćaju i mi nemamo infrastrukturu za to. Čak i postojeća infrastruktura za biciklistički saobraćaj zahteva unapređenje i održavanje, postoje očigledni problemi, naročito u Futoškoj ulici i na Futoškom putu. Posebna je priča koji su efekti trotineta jer oni ne doprinose toliko javnom zdravlju, imaju veći ekološki otisak i prave zagađenje, skuplji su. Električni bicikl može da bude dobro rešenje za starije ili one koji voze uzbrdo - navodi Trifković.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?