Dodik: RS je dokaz naše slobode 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Republika Srpska (RS) je dokaz naše slobode i želje da živimo u miru i zato na nju stalno atakuju kao na nešto što je nemirno, što treba pripitomiti, izjavio je večeras u Beogradu srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Govoreći o današnjem položaju Repubike Srpske kao jednog od dva entiteta u BiH, Dodik je ocenio da je RS ima „određeni status u Bosni, ali on je razgrađivan od kad je potpisan Dejtonski sporazum“.

„Imamo neku zver koja se zove Ustavni sud, koji se samo tako zove, koji je sebi, po svojim pravilima uzeo prava, koji po svojim pravilima odlučuje, a tamo sede tri stranca i dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata“, rekao je Dodik na prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava, održanom u Skupštini grada Beograda.

Dodik je rekao da su međunarodna uprava i taj sud propisali da je većina – pet. „Sve što gledamo 28 godina gledamo tri stranca i dva Bošnjaka koji donose odluke protiv nas. I kažu Ustavni sud je rekao. Nije to nikakav Ustavni sud, to je okupacijski sud za Srbe koji pokušava da nas i našu Republiki Srpsku podvede svojim pravilima, a po njihovim pravilima nas tamo nema“, istakao je Dodik.

On je rekao da su iz RS „zagledani u Srbiju, a ne u Sarajevo u“ koje idu „samo kad baš moraju“ i samo onda kada brane Republiku Srpsku. On je rekao da u Srbiju ne dolaze nešto da brane, već „da zajedno gradimo budućnost koja pripada ovom narodu“.

„Danas više nego ikad moramo da vodimo računa o našim inetersima. Danas više nego ikad se moramo okupiti oko Srbije, oko predsednika Vučića koji su izloženi mnogim pitanjima koji su egzistencijalni za nas. Danas se moramo okupiti oko Republike Srpske i njenog rukovodstva u odbrani naših prava koja su već stečena „, rekao je Dodik i zahvaliio Vučiću na podršci Republici Srpskoj.

On je rekao da navodni veliki demokratski svet nedemokratskim metodama razgrađuje Dejtonski sporazum i Ustav koji je sastavni deo tog dokumenta, razgrađuje ga „do mere urušavanja bilo kakve opstojnosti i života Republike Sprske“.

Dodik je rekao da su oni koji rade u ime naroda uspeli da očuvaju vrednosti Republike Srpske koje neki ponovo „pokušavaju da uzurpiraju, otmu, prenesu“.

On je rekao da današnji međunarodni upravnici pokušavaju da u Bosni i Hercegovini naprave jednu naciju, hoće da naprave ili proglase samo jedan jezik, pokušavaju da izmisle neko novo pismo. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska „garancija opstanka, bezbednosti, razvoja i prosperiteta“. „Zato smo dužni da branimo naše dostojanstvo, naše institucije, teritororiju, kao i nadležnosti koje nam je po Dejtonskom sporazumu dao Ustav“, istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da ne žele ništa tuđe, ali neće dozvoliti da im se oduzima ono što je njihovo. Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je „ako hoćete uspešnu Bosnu i Hercegovinu onda mora biti uspešne Republike Srpske“.

„Ako hoćete mirnu BiH onda mora biti mirne Republike Srpske. Ako hoćete poštovanu Bosnu i Hercegovinu onda morate poštovati i Republiku Srpsku“, rekao je Vulin.

On je ocenio da je Republika Srpska nastala kao potreba sprskog naroda da se jednom i zauvek institucionalno zaštiti, na prostorima na kojima živi, od jasenovačkog genocida i njegovog ponavljanja. Nikada Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nijednog časa i nijednim svojim potezom, rekao je Vulin, ne zaboravi da postoji Republika Srpska i da postoje Srbi koji žive van granica Srbije, niti Vučić ikada povuče ijedan potez „a da ne pomisli na svoju Republiku Srpsku, da ne pomisli na Srbe gde god da žive“.

Vulin je rekao da Srbija „nikada neće dopustiti“ da se umanji nijedno ovalašćenje Republike Srpske. Večerašnji skup počeo je intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari