Radnici u Krušiku strahuju šta će biti sa fabrikom posle izbora 1Foto: Stanislav Milojković

Zaposlenima u Krušiku danas je isplaćen drugi deo zarade za januar nakon sindikalne pretnje da će organizovati pobunu zaposlenih. Radnicima Krušika isplata januarske akontacije kasnila je desetak dana.

Sporazumom sindikata i rukovodstva od 24. februara bilo je predviđeno da sindikati, ukoliko drugi deo januarske zarade ne bude isplaćen do petka, zatraže ostavku direktora Vladana Lukića i njegovih saradnika, te radikalizacija sindikalne borbe, koja bi podrazumevala proteste i štrajkove.

– Direktor Lukić se ovonedeljnim sporazumom sa sindikatima obavezao i da će plate zaposlenima u Krušiku ubuduće da budu isplaćivane redovno – sredinom i krajem meseca. Pratićemo razvoj situacije, kažu predstavnici zaposlenih u valjevskoj vojnoj fabrici.

Ističu da veruju da će plate zaposlenima redovno da budu isplaćivane do predstojećih izbora, najavljenih za kraj aprila, ali da strahuju šta će sa fabrikom i njima da bude posle izbora.

– Sastanak sa nadležnima u Ministarstvu odbrane koji je trebalo da bude održan 27. februara, odložen je za narednu sedmicu. Ne znamo zbog čega je taj sastanak odložen, ali znamo da ćemo na njemu, kad god bude organizovan, otvoreno da pitamo kakva je sudbina Krušika, poručuju iz valjevske vojne fabrike.

Poslovanje Krušika karakteriše trogodišnja blokada računa, dugovi i gubici veći od 50 miliona dolara, potraživanja od privatnih trgovaca bliskih državnom i vrhu Srpske napredne stranke (firma GIM i kompanije Slobodana Tešića) od oko sedam miliona evra, nedostatak delova i alata, armija prekobrojnih radnika, nastala nekontrolisanim zapošljavanjem članova SNS iz Uba, Lajkovca, Mionice i drugih mesta širom Srbije, što sve skupa za posledicu ima nedostatak posla u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari