Vesti

0

Vulin: Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji

Autor: AO

Izvor: Beta

Vulin: Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji

Izvor: Foto: Prtscr

On je rekao da, kada se osvrne na sve što je ove godine urađeno, može se reći da "Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji", saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

"Republika Srpska nije nastala zato što je to odlučio neki savet ambasadora ni zato što je to bila volja političara ni zato što su velike svetske sile htele jednim sporazumom da prekinu rat. Republika Srpska je nastala kao potreba srpskog naroda da se jednom i zauvek institucionalno zaštiti na prostorima na kojima živi, od jasenovačkog genocida i njegovog ponavljanja", rekao je Vulin.

On je ocenio da samo kad donose zajedničke odluke Srbija i RS mogu biti sigurne da će se izboriti za svoj jezik i pismo, crkvu, izbor gde i kako žive "nikada ne ugrožavajući druge".

Vulin je poručio da Bosna i Hercegovina i Republika Srpska ne mogu biti uspešne i poštovane jedna bez druge.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da rukovodstvo Republike Srpske uspeva da očuva vrednosti na kojima ona počiva i pored pokušaja uzurpiranja koji traju od njenog osnivanja.

Prema njegovim rečima Republika Srpska je dokaz slobode Srba u Bosni i Hercegovini i njihove želje da žive u miru.

Za Republiku Srpsku važno je da je Srbija stabilna, jaka i svakoga dana sve bolja i zbog toga, poručio je Dodik, pogledi Republike Srpske uprti su u Srbiju u koju se, kako kaže, dolazi da bi se zajednički gradila budućnost.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ponovila je da je Republici Srpskoj na putu razvoja Srbija jedini pravi oslonac i da je Republika Srpska čvrsto opredeljena da i dalje neguje bratske i neraskidive veze sa Srbijom te dodatno jača saradnju za koju kaže da je danas intenzivnija nego ikada.

"Republika Srpska je garancija našeg opstanka, ali i naše bezbednosti, razvoja i prosperiteta i zato smo dužni da branimo naše dostojanstvo i institucije, kao i nadležnosti koje nam je po Dejtonskom sporazumu dao ustav", istakla je predsednica Cvijanović, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR