Kako odabrati najbolji akumulator – vodič za kupovinu akumulatora

Svaki deo na automobilu nakon određenog vremena treba proveriti i zameniti, te ovo važi i za akumulator.
Ako je vaš akumalator dotrajao i vreme je da nabavite nov, trebalo bi što pre to da uradite, s obzirom da je bez njega uspešno manevrisanje vozilom nemoguće.

Proizvođači u auto industriji za svaki model imaju preporuke određenih akumulatora.
Ako ne možete da nađete preporučen, obratite pažnju na neke karakteristike vozila koje će vam pomoći u odabiru pravog akumulatora za vašeg četvotočkaša.
Na listu pitanja dodajte i koliko košta dobar akumulator, i koji sve tipovi postoje.

Osnovne odlike akumulatora i zašto je toliko važan

Udžbenička definicija akumaltora bi bila da je reč o uređaju koji služi sa skladištenje i proizvodnju električne energije neposrednim pretvaranjem hemijske energije u električnu.

Najednostavniji oblik akumulatora sastoji se od dve elektrode i elektrolita.

Jedna od njegovih najvažnijih odlika je to da je akumulator reverzibilan uređaj, što znači da jednom kada se isprazni može ponovo da se napuni, odnosno vraća se u početno stanje spreman za rad.

Akumulator, koji funkcioniše kao baterija, predstavlja ključnu komponentu za pokretanje motora i održavanje celokupne elektronike u vozilu. Prikazano kroz pratičan primer, akumulator vam omogućava punjenje telefona, puštanje muzike, pokretanje sigurnosne opreme čak i kada je motor isključen.

Kako prepoznati trenutak za promenu akumulatora?

Idealno bi bilo da nakon tri godine zamenite svoj akumulator, međutim reč je o finansijskom izdatku, za koju većina nije spremna u tako kratkom roku.
Ipak, nemojte čekati da motor nema snage da se pokrene, već pratite rad svog vozila, i osmotrite ga i spolja i iznutra.
Tako ćete primeti znakove koji ukazuju da je došlo vreme za promenu.

Kako odrediti koji akumulator odgovara vašem vozilu?

Kada kupite novi automobil uz njega dobijete priručnik, gde se nalazi odeljak (OEM) u kome se nalaze preporuke proizvođača vezane za određene osobine akumulatora.
Bilo bi dobro da pogledate to uputstvo, a evo i o kojim osobinama je reč.

Veličina akumulatora – potrebno je da pronađete akumulator koji će odgovarati dimenzijama vašeg vozila. Većina automobila može prihvatiti više od jedne veličine.
Struja hladnog starta (engl. Cold Cranking Amps, CCA) – CCA je od ogromne je veoma značajna kao pokazarelj osobine pokretanja. Predstavlja vrednost izraženu u amperima koju akumulator može podržati u 30 sekundi pri temperaturi od 0˚F (-17,8˚C) dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Rezervni kapacitet (engl. Reserve Capacity, RC) – pomaže pri napajanju električnog sistema vozila ako alternator zakaže. Govori nam koliko minuta akumulator može osiguravati dovoljno snabdevanje električnom strujom pre nego što napon padne ispod minimalne vrednosti potrebne za pokretanje vozila.

Koji sve tipovi akumulatora postoje?

S obzirom na to da tip akumulatora treba da se prilagodi vašem automobilu, navešćemo vrste akumulatora imeđu kojih će biti potrebno da napravite izbor.

Akumulatori otvorenog tipa

Oni imaju klasične čepove (ventile) po čemu se prepoznaju i izdvajaju od drugih. Unutar njih se nalazi rastvor u tečnom obliku i olovne ćelije iz kojih se neophodna struja generiše tokom radnog veka akumulatora. Kod nekih akumulatora ovi čepovi mogu biti prekriveni zaštitnom plastikom.

Akumulatori zatvorenog tipa

Za razliku od otvorenog tipa, zartvoreni nema čepove, ali zato imaju svoj poklopac i kiselinu u sebi kao i prethodna vrsta. Razlika u odnosu na njih je ta što imaju već pomenuti poklopac u kome se elektrolit prilikom zagrevanja i rada kondenzuje i vraća nazad u tečnom obliku u akumulator, tako da kod njih se ne doliva voda, kao kod prvog tipa.

AGM (Absorbent Glass Mat) akumulatori

Spadaju zajedno sa gelnim u VRLA (Valve Regulated Lead Acid) baterije.
Ovaj tip akumulatora u sebi sadrži kiselinu koja nije u tečnom stanju već se nalazi u specifičnoj materiji nalik na vatu.
Njihovim “mućkanjem” ne čuje se kretanje elektrolita.

Gelni akumulatori

Gel akumulatori su druga vrsta VRLA akumulatora.
Ni u njima se ne oseća prisustvo elektrolita mućkanjem, zato što je elektolit na bazi silicijum-dioksida u obliku pudera.

Osim punjenja ne zahtevaju drugu vrstu održavanja.
Gel akumulatori mogu da rade u bilo kom položaju zbog svoje konstrukcije i da se prave za veoma male kapacitete čak do samo 1 Ah.

Vaš četvorotočkaš zahteva redovno održavanje, pogotovo kada je reč o njegovim kardinalnim delovima, a takav je zasigurno i akumulator.
Zato osluškujte svoj automobil, i vodite računa o njemu, a on će vam vratiti vernim služenjem.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde