Potvrđena presuda za klevetu

Okružni sud u Beogradu potvrdio presudu uredniku lista Standard Željku Cvijanoviću zbog klevete Vladimira Popovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2007.

14:01

Default images

Glavni i odgovorni urednik Evrope Željko Cvijanović kažnjen je s 200.000 dinara zbog klevetanja bivšeg šefa Biroa Vlade Srbije za komunikacije, što je najveća kazna propisana za ovo krivično delo, a može biti zamenjena i kaznom zatvora.

Vladimir Popović tužio je Cvijanovića jer je, kako se navodi u saopstenju, tokom 2004. i 2005. kao glavni i odgovorni urednik nedeljnika Evropa konstantno iznosio klevete i uvrede na njegov račun.

Popovićev pravni zatsupnik podseća da je - nakon emisije Insajder u kojoj je gost bio Vladimir Popović, u Evropi objavljen tekst pod naslovom "Vladimir Beba Popović, srpska hronika tamne moći". U tom tekstu Cvijanović je optužio Popovića da je umešan u ubistvo Zorana Đinđića i da javnim nastupima nastoji da suđenje Ulemeku okrene u drugom pravcu.

U tekstu je, kako se navodi, izneto mnoštvo neistinitih podataka iz Popovićeve biografije, a tokom suđenja Cvijanović nije izneo nijedan dokaz kojim bi potvrdio teške optužbe, već se pozivao na "navode novinskih članaka tabloida i sopstvene tekstove, nazivajući ih 'opštim stavovima'.

Cvijanović je posle prvostepene presude, pre nekoliko meseci, tvrdio da Popović samo gradi svoj 'sumnjivi PR' na presudama koje nisu pravosnažne.

Danas kada je i okruzni sud potvrdio presudu, Cvijanović nam je prvo rekao da će komentarisati presudu, ali kasnije nije odgovarao na pozive.

Inače, Vladimir Popović zatražio je od specijalnog tužioca za organzovani kriminal da ispita i ulogu Željka Cvijanovića u pritiscima na svedoka sardnika Dejana Milenkovića da lažno svedoči. Razlog je, kako se navodi, tvrdnja u Cvijanovićevim tekstovima da će  Dejan Milenkovic Bagzi, za kojim je u to vreme bila raspisana poternica, kada progovori, pokazati ko su "prave" ubice premijera.

"Posle iskaza Milenkovića da su ga advokati Biljana Kajganic i Slobodan Milivojević terali da za ubistvo lažno optuži Vladimira Popovića i Čedomira Jovanovića- raniji navodi iz tekstova Željka Cvijanovića bacaju potpuno novo svetlo i otkrivaju i njegovu ulogu u tim pritiscima", ocenjuje se u saopstenju advokata Vlade Pavićevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: