');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

ROĐENDANSKA AKCIJA VMA Besplatni zdravstveni pregledi ZA 90 GRAĐANA

Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom organizovala je, uoči 2. marta - Dana VMA, tradicionalnu akciju besplatnih specijalističkih pregleda.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto Goran Srdanov Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Foto Goran Srdanov

Svi zainteresovani gradjani bez obzira na zdravstveno osiguranje mogli su da urade preventivne preglede iz tri medicinske grane u cilju ranog otkrivanja maligniteta dojki, zloćudnih tumora kože, kao i utvrdjivanja gustine kostiju.

Prema rečima potpukovnika dr Dejana Jovanovića iz Instituta za radiologiju VMA, najveći broj pacijenktinja danas je prvi put pregledano na mamografu - zlatnom standardu u prevenciji karcinoma dojke, saopštila je VMA.

Kako je istakao Jovanović, redovna kontrola pacijentkinja uglavnom uključuje ultrazvučne preglede, dok se mamograf najčešće preporučuje ukoliko se utvrdi sumnja na postojanje nekih promena.

Na današnjem pregledu kod jedne pacijentkinje utvrdjena je sumnja na malignitet, što potvrdjuje statistički podatak da se otprilike na deset pregleda pronadje promena koja zahteva dalje pretrage.

Medju pacijentkinjama koje su tokom jučerašnjeg prepodneva zakazale pregled na mamografu, bila je i Nada Milnović (54) iz Beograda.

VMA
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
VMA

Kaže da je veoma zadovoljna uslugom i omogućenim pregledom na VMA u koju, kako kaže, ima mnogo poverenja i trudi se da kao civilni osiguranik veliki broj pregleda uradi u toj vojnozdravstvenoj ustanovi.

U akciji besplatnih pregleda učestvovali su i reumatolozi VMA pregledima na osteodenzitometru, kojim se precizno odredjuje stepen čvrstine kostiju i utvrdjuju osteopenija i osteoporoza.

Ovaj pregled preporučuje se osobama ženskog pola nakon 65 godine, ali i u slučaju postojećih faktora rizika poput genetskih predispozicija, dijagnostikovanog reumatoidnog artritisa, nekih bubrežnih oboljenja i drugo. Kod otprilike 30 procenata pacijenata na pregledu je utvrdjen viši stepen osteoporoze i date su im smernice za dalje lečenje.

Pročitajte još

Tradicionalnom rodjendanskom akcijom planirani su pregledi za 90 gradjana, od kojih najveći broj dermatoloških.

Načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA dr Lidija Kandolf Sekulović istakla je da su danas kod dva pacijenta uočene sumnjive promene i upućeni su na dalje lečenje.

Radi kontinuiranog ukazivanja na pravovremeno otkrivanje melanoma, podsetila je gradjane da su preventivni pregledi mladeža aktuelni tokom cele godine.