Obrazovanje

Hercegovina će obrazovati kadrove koji su joj potrebni

Hercegovina će obrazovati kadrove koji su joj potrebni
Foto: N.N. | Hercegovina će obrazovati kadrove koji su joj potrebni

TREBINJE - Trebinje i regija Hercegovine će od naredne školske godine napraviti veliki zaokret u upisnoj politici za srednjoškolska zanimanja, jer je na berzi rada evidentan nedostatak turističkog i zanatskog kadra, a višak nekih administrativnih zanimanja.

Ovo je zaključeno nakon sastanka ministra prosvjete i kulture RS Natalije Trivić i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, koji su razmotrili upisnu politiku za narednu školsku godinu, u kojoj će Ministarstvo dati odobrenje lokalnim zajednicama da predlože sva nedostajuća zanimanja za koja se djeca mogu obrazovati u Hercegovini.

"Ministarstvo je uradilo određenu reviziju zanimanja u cijeloj Republici Srpskoj kako bi nakon završenih srednjih škola omladina odmah mogla naći posao u svojim sredinama, a na lokalnim zajednicama je da, zajedno sa privrednicima i prosvjetnim radnicima, donesu odluke o prijedlozima plana upisnih politika", kazala je ministarka Trivić.

Ona je napomenula da ovo nisu jedine promjene koje se očekuju u obrazovanju i vaspitanju, počev od predškolskog vaspitanja, gdje Ministarstvo ima za cilj da sva predškolska djeca budu obuhvaćena određenom socijalizacijom u vrtićima i igraonicama, čak i djeca sa poteškoćama u razvoju i ona iz hraniteljskih porodica.

"Mi smo upoznali gradonačelnika i sa pilot programima u osnovnim školama, gdje se uvode inovacije u nastavne programe, uz izgradnju interaktivnosti nastave i stimulativno okruženje, jer su naši učenici djeca 21. vijeka koja traže inovacije u procesu izvođenja nastave", pojasnila je Trivićeva i s tim u vezi naglasila da na ljeto slijedi i edukacija nastavnog kadra.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pojasnio je da će Trebinje istrajati na otvaranju odjeljenja za nova srednjoškolska zanimanja i to ove godine prvi put, jer je evidentan deficit jednih, a suficit drugih zanimanja.

"Mi smo već formirali komisiju koja je uradila taj dio posla, zajedno sa školskim ustanovama i privrednicima, zaključivši da nam je veoma važno obrazovati djelatnosti iz turizma, odnosno hotelijerstva, kulinarstva i slično, ali ćemo se truditi da podstaknemo i otvaranje zanatskih odjeljenja", pojasnio je Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije