U Srpskoj nema zaraženih korona virusom; Pripreme na UKC u slučaju pojave smrtonosnog mikroorganizma

NovostiOnline/R.S./D.L.

28. 02. 2020. u 13:51

Šeranić je potvrdio da u Republici Srpskoj nema ni lica za koje sumnja da su zaražena, a da je 59 pod zdravstvenim nadzorom

У Српској нема заражених корона вирусом; Припреме на УКЦ у случају појаве смртоносног микроорганизма

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da u Srpskoj nema prijavljenih lica zaraženih virusom korona, a da su zdravstvene ustanove spremne da dočekaju eventualni inicijalni talas oboljelih.

- Izolacione sobe nalaze se na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, te smo dogovorili da se kapacitet poveća sa osam na do 20 kreveta - izjavio je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da su sve infektivne klinike obavezne da formiraju izolacione sobe, kao i da je dogovoreno da na UKC-u Srpske budu pripremljene sobe za vitalno ugrožene pacijente, s obzirom da su njima neophodni respiratori.

Šeranić je potvrdio da u Republici Srpskoj nema ni lica za koje sumnja da su zaražena, a da je 59 pod zdravstvenim nadzorom.

On je istakao da sistem aktivno funkcioniše, prati stanje i rešava pitanja u vezi sa ovim problemom.

- U slučaju pojave virusa protokol jasno kaže da se uspostavlja komunikacija sa nadležnim infektologom, uzima se adekvatan bris i šalje na mikrobiološku analizu i traži se potvrda. Ukoliko se potvrdi virus, u zavisnosti od simptoma, lice se smješta na dalje liječenje u izolacione sobe - dodao je Šeranić.




UKC RS ADAPTIRA SMEŠTAJ U SLUČAJU POJAVE VIRUSA


Klinika za kožne i polne bolesti na Univerzitetsko-kliničkom centru RS (UKC) u Banjalci biće ustupljena Klinici za infektivne bolesti i i prilagođena za prihvat onih pacijenata kod kojih se eventualno potvrdi infekcija korona virusom kao i onih pacijenata kod kojih postoji sumnja na prisustvo virusa u RS.

Iz UKC RS u Banjaluci danas su istakli i da je na nekadašnjoj lokaciji Klinike za plućne bolesti u centru Banjaluke, na mestu stare Hirurgije, završena adaptacija prostora koji će poslužiti u svrhu karantina onih osoba koje nemaju simptome bolesti, a boravili su u područjima zahvaćenim epidemijom.

Prijem pacijenata kod kojih se sumnja na korona virus obavljaće se na zasebnom ulazu zgrade, dok će pacijenti koji se leče od drugih infektivnih obolenja ostati u postojećem prostoru linike, takođe sa zasebnim ulazom.

-Prostor Odeljenja radioonkologije koji je smešten u prostoru Klinike za infektivne bolesti, biće od subote 29. februara izmešten u adekvatan i u potpunosti opremljen prostor Dnevne bolnice Centra urgentne medicine - saopšteno je iz UKC RS.

Lekari ove zdravstvene ustanove su alelovali na medije da u vezi sa eventualnom potvrdom obolelih od korona virusa isključivo kao izvor u svom radu koriste zvanične informacije nadležnih institucija, a ne izvore koji nisu relevantni. Podvukli su da će, ukoliko dođe do potvrde infekcije korona virusom u Srpskoj, svi mediji i javnost biti blagovremeno obavešteni.

-Takođe, obaveštavamo medije i javnost da će od ponedeljka 2. marta 2020. godine, Klinika za kožne i polne bolesti biti izmeštena iz sadašnjeg prostora i počeće sa radom u zgradi Tehničko-ekonomskog bloka (bivša Nuklearna medicina, lokacija Paprikovac). Do daljnjeg, Klinika za kožne i polne bolesti u novom prostoru primaće isključivo ambulantne pacijente, dok će oni pacijenti koji zahtevaju hospitalizaciju biti zbrinuti u smeštajnim kapacitetima drugih klinika naše ustanove - saopštili su iz UKC RS u Banjaluci.

APEL ZA MEDIJE

Iz Kliničkog centra apeluju na predstavnike medija da u vezi sa eventualnom potvrdom obolelih od korona virusa isključivo kao izvor u svom radu koriste zvanične informacije nadležnih institucija, a ne izvore koji nisu relevantni.

"Ukoliko dođe do potvrde infekcije korona virusom svi mediji i javnost biće blagovremeno obavešteni", poručili su iz UKC-a RS.

PREVENTIVNE MERE I U MODRIČI

IAKO na području Modriče i okolnih opština još nije identifikovan ni jedan građanina sa simptomima korona virusa, preventive radi Opštinska organizacija Crvenog krsta Vukosavlje nabavila je 1.200 zaštitnih maski 3M ipodelila zdravstvenim organizacijama na ovom području. Nestašica zaštitnih maski je evidentna pa je Crveni krst Vukosavlja preko Crvenog križa Orašja došao do navedenog kontigenta maski.

-Epidemiološka situacija u svetu se brzo menja te se pojava covid-19 može očekivati i na našim prostorima. Jedan od koraka da ljudi zaštite svoje zdravlje jeste upotreba zaštitnih maski. Upozorio bih da građani svakako moraju slušati i upustva lekara da izbegavaju kontakt sa obolelim osobama, a posebno masovna okupljanja. Zbog toga smo reagovali i nabavili ove maske za zdravstvene organizacije.- rekao je Luka Mlinarević, sekretar Crvenog krsta opštine Vukosavlje.

Crveni krst Vukosavlja podelio je zaštitne maske regionalnoj bolnici Doboj, Domu zdravlja Modriča, Kući zdravlja Vukosavlje i radnicma opštinu Vukosavlje Za prevenciju pre eventulne pojave korona virusa podeljenih 1200 maski je dovoljno ali će Crveni krst u Vukosavlju i dalje raditi na obezbeđenju maski u zavisnosti od potreba i eventualne pojave virusa.

(V. Blagojević)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije