Nemačku na Evroviziji predstavlja Slovenac, pesmu napisao Bugarin

"Ovaj dečak ide za nas u Roterdam na Evroviziju", objavio je list "Bild" u četvrtak po podne. Ali ljubitelji Evrovizije bili su obavešteni ranije. "Dečak" se slučajno sam odao još u četvrtak ujutro na Instagramu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

14:32

Nemačku na Evroviziji predstavlja Slovenac, pesmu napisao Bugarin
Foto: GettyImages, Christian Marquardt

Benjamin Dolič ima 22 godine, dolazi iz Slovenije, a sa porodicom se preselio u Švajcarsku pre četiri godine. Trenutno živi u Berlinu, a 2018. zauzeo je drugo mesto u kasting-emisiji "Glas Nemačke".

TV gledaoci nisu imali pravo glasa

Dolič je morao da prođe kroz nekoliko postupaka izbora i osvoji dva žirija: "Evrovizijski žiri", sa 100 stručnjaka za Evroviziju iz Nemačke, i međunarodni žiri od 20 muzičkih profesionalaca. TV stanica NDR, odgovorna za nemački doprinos Evroviziji, prvi put je tu komplikovanu proceduru odabira koristila za takmičenje 2018. kada je Mihael Šulte osvojio četvrto mesto.

Novina ove godine je da televizijski gledaoci nisu imalo pravo da glasaju. Nemački učesnik je bio određen pre TV emisije i samo kratko predstavljen javnosti.

Tomas Šrajber, šef zabavnog programa u NDR, oduševljen je ovogodišnjim izborom: "Ben Dolič je izuzetan talenat. Svojim kristalno čistim i produhovljenim glasom s pravom je uverio dva nezavisna žirija ESC.

Ben ima visoke umetničke standarde i naporno radi na sebi, kaže Šrajber. "Siguran sam da će brzo osvojiti nemačke i evropske fanove."

A talentovani mladić se raduje svom nastupu u Roterdamu (12-16. maja). To je bio njegov cilj od ranih godina, rekao je Dolič za agenciju DPA. "Naravno da želimo da budemo prvi", nastavlja on, "ali moj cilj – i cilj tima – jeste da se na kraju najbolje predstavimo."

Pesma uspešnog Bugarina

Vedrim glasom Benjamin Dolič peva prijatnu plesnu pop numeru koja zvuči kao mešavina uspešnih evrovizijskih pesama poslednjih godina: pop iz Češke, Švajcarske i Švedske.

Pesmu su napisali austrijsko-bugarski producent i tekstopisac Boris Milanov i njegov tim. Publika u Srbiji poznaje ga kao jednog od autora pesme "In Too Deep" koju je 2017. izvodila Tijana Bogićević.

I ranije je pisao za Evroviziju, a pesme su mu se odlično plasirale: Kristijan Kostov je 2017. završio na drugom mestu sa "Beautiful Mess" za Bugarsku, Cezar Sampson je za Austriju 2018. sa "Niko osim tebe" bio treći, a Poli Genova je 2016. sa "Ako je ljubav zločin", za Bugarsku bila četvrta, piše Dojče vele.

Mlake reakcije fanova

Za sada je poznato 25 od ukupno 41 učesnika koji će se ove godine takmičiti na pesmi Evrovizije u Roterdamu. Agencije za klađenje već imaju liste i trenutno su pesme iz skandinavskih zemalja i Italije daleko ispred. Nemačka je za sada negde u sredini.

U svakom slučaju, još se ne može govoriti o trendu, jer nisu poznati svi učesnici. Jedan korisnik Fejsbuka piše: "Uostalom, lepo je da nakon objave nemačkog učesnika, u kladionicama nismo na samom dnu, kao što je to obično bio slučaj."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: