Poziv iz cele Nemačke 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Protesti u Crnoj Gori ujedno su generalna proba za Srbiju. Srbija, Crna Gora i Republika Srpska moraju pripasti ruskoj sferi svetosavskog putinizma. Putin je za ovaj novi narodni pokret samo razblažena ali jedina prihvatljiva verzija neostaljinizma.

Da li će od litija nastati stampedo pitanje je za vlast u Crnoj Gori i njihove zapadne strateške partnere.

U međunarodnoj agendi u koju je Srbija uključena za ovu godinu planirano je potpisivanje obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, i promena metodologije pregovaranja sa EU. Vučić očigledno nema nameru da dovodi u pitanje predstojeću izbornu pobedu pristankom na obostrano priznanje Srbije i Kosova, bliži su mu Rusi, porodica i huligani, od njih se i najviše plaši.

Pripadnike zločinačkog režima iz devedesetih i prvu narednu generaciju, a lepo su raspoređeni u vlasti i opoziciji, neće impresionirati ubrzanje evropske integracije, naprotiv.

I vlast oko Vučića, i opozicija oko Đilasa, sad trče za Putinovu naklonost. Izvesne pojedinosti najavio je episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije, uveren da će se protesti iz Crne Gore preliti u Srbiju, i doneti oslobođenje, ne navodeći pojedinosti tako izvojevane slobode.

NJegove poruke tumačim kao pozive na nasilje, a on će merkati iz daleke Nemačke, i to smo sve već doživeli. I ne verujem da ga interesuju slobodna tužilaštva i sudovi, ekonomske ili seksualne slobode itd.

U svakom slučaju, slično je izjavila jedna uticajna novinarka (u koju je Vučić s beogradskom mahalom uneo svu svoju inferiornost), inače petokolonašica i pripadnica ruske okupatorske agenture, da Vučić ne sme „priznati“ Kosovo jer će istog trenutka imati stotine hiljada na ulicama.

Kako je „vladika“ zamislio da će se protiv Vučića okrenuti njegovi lični nacisti, huligani, navijači, i svi ti dobri ljudi koji su pratili Miloševića krajem osamdesetih, ispunjeni dobrim mislima i željama, možda je takvo objašnjenje dobio u ruskoj ambasadi ili na nekom petokolonaškom skupu tzv. prave opozicije. Vučić je trenutno najvažnija Putinova figura u ovom delu sveta.

Ruske službe mu verovatno prete SzS opozicijom i SzS medijima koji su uspeli da formiraju putinovsku alternativu putinovskoj vlasti, ali ta opozicija nema dovoljno snage da, nakon bojkota i eventualne delegitimizacije izbora, izvede kritičnu masu na ulice, a jezgro te mase su Vučićevi klijenti.

Nakon uspešne agresije na Ukrajinu, i traljavih akcija u Podgorici i Skoplju 2016. i 2017. Rusija je konsolidovala snage destrukcije u Crnoj Gori i BiH, u saradnji s vladajućim i opozicionim krugovima, crkvom, nacistima i huliganima koji su nova paravojska dok traje ovaj prividni mir.

Vučić će se prenemagati, da ne sme potpisati Kosovo jer će dobiti onu litiju koja je palila ambasade na mitingu Kosovo je Srbija 2008, a bio je politički saučesnik. Izbori su besmisleni jer je likvidirana svaka ubedljiva opoziciona alternativa putinovskoj vlasti i putinovskoj opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari