Grčka zatvorila granicu sa Turskom: Oni neće ući u zemlju

Grčka je danas zatvorila prelaz Kastanjes na granici sa Turskom, nakon što je veliki broj migranata pokušao da uđe u tu zemlju, javlja agencija ANA.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2020.

14:05

Grčka zatvorila granicu sa Turskom: Oni neće ući u zemlju
Foto: Deposit/Dk

Grčka policija rasporedila je ranije danas pojačanja na graničnim prelazima sa Turskom kako bi sprečila migrante da uđu u Grčku.

Nekoliko desetina ljudi okupilo se na kopnenoj granici dve zemlje, prelazu Kastanjes, na severoistoku Grčke, a policija im je sprečavala pristup.

"Oni neće ući u zemlju. Oni su ilegalni migranti, nećemo im dozvoliti da uđu", kazao je vladin zvaničnik za Rojters. Grupe migranata u Turskoj uputile su se danas ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbeglice na putu za Evropu.

On je ovo izjavio nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu, javlja Rojters.

Izvori iz grčke vlade saopštili su da je ta zemlja pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom nakon sinoćnjeg razvoja događaja u regionu Idlib, što je grčki premijer Kiriakos Micotakis juče najavio.

Micotakis je rekao da je to mera potrebna da bi sprečili da koronavirus stigne do ostrva u Egeju, gde hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtevi za azil. Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: