Svet

0

Turska povećala broj stradalih u napadu sirijske vlade na 33 vojnika

Autor: AP

Izvor: Beta

Turska povećala broj stradalih u napadu sirijske vlade na 33 vojnika

Izvor: Foto: Beta / AP

U sinoćnjem napadu poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine.

Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju u direktnom sukobu turskih i od Rusije podržanih sirijskih snaga, koji traje od početka februara.

Vlasti turske provincije Hataj, koja se graniči sa sirijskom provincijom Idlib, navele su da su u napadu ranjena 32 vojnika.

Od početka februara u Idlibu su do sada poginula 54 vojnika Turske.

Ubrzo posle napada, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao da se odmah obustavi vatra i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog rizika po civile.

"Bez hitne akcije, rizik od još veće eskalacije raste iz sata u sat", rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan šestočasovni sastanak u Ankari povodom situacije na severozapadu Sirije.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu telefonom razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dok je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin, koji ima važnu ulogu u spoljnopolitičkim odnosima, razgovarao sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom.

Napad sirijskih snaga na turske položaje usledio je pošto je delegacija Rusije provela dva dana u Ankari, u razgovorima sa zvaničnicima Turske o situaciji u Idlibu.

Zbog ofanzive sirijske vlade na Idlib, poslednje uporište pobunjenika, stotine hiljada civila pobegle su ka granici s Turskom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR