Pozadina patrijarhove posete Floridi: Srpske vladike osnovale NOVU CRKVU u Americi

R. DRAGOVIĆ

28. 02. 2020. u 08:00

Kanadski Mitrofan i južnoamerički Kirilo osudili ovakav potez

Позадина патријархове посете Флориди: Српске владике основале НОВУ ЦРКВУ у Америци

Vladike Maksim (levo), Longin i Irinej (desno), Foto Zapadnoamerička eparhija

PATRIJARH srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi. Tokom posete SAD Njegova svetost obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Poglavara SPC, koji je u pratnji člana Svetog arhijerejskog sinoda vladike šumadijskog Jovana, je otputovao u novu američku misiju, sačekao je težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Severnoj Americi.

U njenom središtu je samovoljni čin vladika zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) koji su prošle godine na svoju ruku reorganizovali crkvu na tlu SAD. Oni su osnovali Episkopski savet SPC za SAD, ali i doneli Ustav koji bi se odnosio isključivo na prostor SAD. Ove poteze oni su napravili bez saglasnosti Sabora i Sinoda, koji im je jednostrano donete odluke odbio i zatražio njihovo povlačenje.

Samovoljna reorganizacija Crkve u Americi, međutim, otkrila je i niz drugih samovoljnih rešenja, ali i ogolila dubinske razlike i neslaganje tamošnjih episkopa.

Članovi zvaničnog Episkopskog saveta za Severnu i Južnu Ameriku, kanadski vladika Mitrofan i južnoamerički Kirilo obratili su se nedavno Sinodu u Beogradu u kome su zauzeli potpuno drugačije pozicije u odnosu na trojicu vladika u SAD. Njih su, između redova, optužili i za niz samovoljnih postupaka, nepoštovanje odluka Patrijaršije, ali i manipulisanje činjenicama.

- U središtu svih problema su episkopi zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej (Dobrijević) - objašnjava sagovornik "Novosti" iz SPC. - Odgovornost trećeg američkog vladike Longina, nešto je manja, jer se on distancirao od dvojice američke braće. Oni su vodili kolo ne samo oko reorganizacije crkvenog ustrojstva, donošenja ustava, već i u pravnim manipulacijama crkvenim sredstvima i imovinom.

Ovaj slučaj na svetlo dana izneo je i činjenicu i da su vladike u solo akciji promenili ime SPC u Americi i tako je registrovali pred državnim organima. Bez potrebnih saglasnosti krovnih crkvenih organa, ona od 2017. godine nosi naziv "Srpske pravoslavne eparhije u SAD".

Patrijaršija SPC, posle niza upozorenja vernika iz dijaspore, ima osnovanu sumnju da su vladike Maksim i Irinej promenom zvaničnog naziva prekinuli višedecenijski pravni subjektivitet, odnosno preko noći - osnovali sasvim novu crkvu.




- Najveći problem je što su, različitim složenim pravnim operacijama, u ovu novu organizaciju inkorporirali svojinu nad hramovima, manastirima i drugom imovinom, koju su upisali na svoje ime. To su učinili preko jednočlanih korporacija - pravne kategorije koju poznaju američki zakoni - čime su se nametnuli kao jedini gospodari crkvene imovine u SAD.

Na ovo ukazuju i vladike Mitrofan i Kirilo, naglašavajući da je ovaj potez 2017. dogovoren bez njihovog znanja i odobrenja, na tajnom sastanku episkopa Maksima, Irineja i Longina u Libertvilu 2017. godine.

Vernici u Americi od patrijarha Irineja očekuju da svojim autoritetom umanji neslogu među vladikama, ali i doprinese pojašnjenju sveukupne situacije oko statusa SPC u Americi. Od njega zavise rešenja za niz pitanja - od zaustavljanja oseke srpskih vernika, pa do obnove Hrama Svetog Save u Njujorku.


ODUGOVLAČILI ODLUKE

SUTRAŠNjI skup na koji dolazi patrijarh rezultat je naloga koji je Sveti sinod septembra prošle godine postavio episkopima u Americi. Patrijaršija je tada zatražila povlačenje svih spornih odluka, ali i sazivanje Sabora koji bi temeljno rešio situaciju, sa rokom do 1. marta 2020. Vladika Maksim i Irinej tendenciozno su izabrali termin svega dan pre isteka roka, a odluke su stavljene van snage tek 1. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

bager

28.02.2020. 13:58

@Petrović M., Beograd - Neka se odcepe ali neka ne kradu tudje,,imovina nije njihova ,,ovo je samo klasicna pljacka poznata iz perioda raspada Jugoslavije,,misle da ko prvi prijavi na svoje ime da ce on biti veciti vlasnik,,,pravno nije bas tako

Bangar

01.03.2020. 01:02

@Petrović M., Beograd - Najveci deo crkvene imovine u Americi stvoren je bas u vreme pre 1991. kada su to bile dve razdvojene srpske crkve, postoji rupa od 50ak godina (vreme socijalizma) u pracenju rada crkve pa mnogi i ne znaju sta se u to vreme desavalo.

Zoran Kg

28.02.2020. 08:43

Ovo nije samovoljna odluka vladika već je to urađeno pod pritiskom Amerike koja radi na rasturanju pravoslavlja. To se isto radi u Eropi (odnos Vaseljenske Patrijaršije sa Ruskom crkvom, davanje autokefalnosti Ukrajinskoj crkve, osnivanje Crnogorske PC i ostali odnosi među bratskim crkvama.

Marko

28.02.2020. 17:55

@Zoran Kg - Ne mijesajte crnogorsku mitropliju,ona je bila autokefalna i drzavotvorna crkva u CG.Sto se vama to ne dopada,e to je vas problem.

Mahdi Drahdi

29.02.2020. 00:24

@Zoran Kg - Nikada crnogorska mitropolija nije bila autokefalna. O tome ne postoji ni jedan tomos niti odluka. Da je bila autokefalna, imala bi svoj sabor episkopa koji biraju mitropolita Crne Gore. A njega su zapravo birali glavari i vojvode, pošto mitropolija osim tog mitropolita, nije imala episkopa i sabor. Pa su tako izabrani mitropoliti išli u Sremske Karlovce da ih za mitropolite posvete srpski episkopi Karlovačke Mitropolije. Dakle, nikakve autokefalije nije bilo u CG.

Павле М. Дивнић

28.02.2020. 08:49

Кроз дугу историју хришћанства, било православну или католичку, долазило је до отпадништва од матице цркве. То се увек прилично успешно решавало искључењем јеретика из Цркве. После дужег или краћег времена те јеретичке скупине су пропадале и ствари су се враћале на своје место. Први случај били су Богумили у 10.в. јерес основана у Бугарској од попа Богумила. Код нас, у Босни, познати су под именом "крестијани". Запад је те јереси (Албижане) масовно угушивао у крви за разлику од Православља.

izbjeglica

28.02.2020. 16:17

@Павле М. Дивнић - I Bugarska i Ohridska. zato je SPC patrijaršiju postavila u Peć kroz obnovljenu Zetsku eparhiju (Zeta je bila katolička kao i Nemanjići i ponovo krštena tada). bogumil znači u originalu na matični jezik, maselijan-katari, ta jeres je došla iz Palestine sa arapima koji su sa bugarima napadali srpske zemlje i Carigrad. Njih Rusi i Vikinzi nazivaju Blakumen, mi ih nazivamo Morovlasi. Po haplotipu sve relikvije koje su donijeli pripadaju romskom narodu. verovali su da čuvaju Hristovu biološk decu...

djordje petrovic

28.02.2020. 09:03

Odnosi sa SPC u Americi su uglavnom bili uvek u nesporazumima. Patrijarh Pavle je jos onda isao.

VEKI

28.02.2020. 12:43

Religija kao privatan biznis, po ugledu na državu, pa pojedinci stvaraju privatne crkve. Prihode izneli u svoje đžepove i izgradili svoje crkve. Koliko je je para izneto samo ovde u Srbiji iz crkve i pretočeno u privatni kapital, to već ne žele ni izneti kao podatak. U crkvi se vrte ogromne pare, jer je crkva dobila u restituciji ogromnu imovinu, a koje su se takođe, dočepali pojedinci uz pomoć vladika, i ostvaruju ogromne profite, van kontrole države.

izbjeglica

28.02.2020. 14:04

@VEKI - Ovaj amerićki jedan je napravio dvorac u Ameriku skoro.šta će monasima biznis? to je potpuno suprotno od njihovog učenja i podviga. ja kolko sam ispratio, oni prvo ne mogu ništa da poseduju materijalno, počevši od bankovnog računa pa nadalje po Ustavu SPC.Ti bukvalno kažeš sa ovim komentarom, da bi Đurđevi stupovi ili neki drugi manastiri odavno bili obnovljeni da taj novac ne koriste kao privatni fond neki ljudi.mislim da tu griješiš. jer si pokupio priču tajkuna i crnogorske propagande

izbjeglica

28.02.2020. 13:43

Za malo da nam ode pola amerike pod Carigradsku patriajršiju! Kad je čuo sveštenik Zoran Đurović da oće kod Vartolomeja da idu ali bez uspjeha. Brže bolje je objavio članak da je prešao kod Irineja Bačkog kanonski (to je slagao) i samim tim da on nikako ne može bit organizator ove reformacije sa svojim bivšim kolegom sa fakulteta i cimerom Maksimom. Poslije se ogradio od Crnogorske PC i reko da to radi Amfilohije nikako Carigrad čiji je on klir i čovjek za pitanja u bivšoj SCG...

Mahdi Drahdi

29.02.2020. 00:20

@izbjeglica - Zoran Đurović je jedan od najzaslužnijih sveštenika jer je upravo razobličio zaveru američkih vladika Maksima, Irineja i Longina. Sam je bio pod jurisdikcijom Carigrada, ali je napustio njihovu Crkvu kada je nekanonski dala "autokefaliju" ukrajinskim raskolnicima. Tako da nije tačno to što pričate. On je danas pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve u Italiji. U svemu je ostao dosledan svojim rečima i pravoslavnoj eklisiologiji i jedinstvu Srpske pravoslavne crkve.

Богдан

28.02.2020. 13:54

Владике у Америци су данас потврдиле да су овакве информације лажне.

Прота из Чикага

28.02.2020. 16:22

@Богдан - Богдане по вама ми треба да верујемо више тројици одметника, него патријарху и Синоду.

Krćo

28.02.2020. 16:27

@Богдан - Informacije su više nego tačne a oni što god da rade, činodejstvuju protiv Boga i naroda a brane se da to, nije tačno. Tako to oni rade preko dvadeset pet godina gde prednjači Vladika Longin Krćo, koji se svojih nedela (Ustav) odricao nekoliko puta javno pred narodom i preko medija a opet taj Ustav pokušavao da sprovede u delo. Duboko su zagazaili u oholosti, nemoralu i ovozemaljskom blagu. Za Boga i narod ne haju, novce šalju na privatne adrese u Australiju a baškare se bolje od Kačavende!

Zasto ja

01.03.2020. 13:15

Pogledajte na Facebook kako SE zove cekva Sv Save u Njurky na engleskonm I bice vam sve jasno