Brnabić: Bivša vlast bi Komercijalnu banku prodala za 100 miliona evra 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta poslednji put su u ovom skupštinskom sazivu odgovarali na pitanja poslanika.

To su iskoristili da se još jednom pohvale kako su radili mnogo i dobro i kako su mnogo postigli, naročito na polju digitalizacije.

Institut poslaničkih pitanja iskoristili su ipak i da podsete koliko je loša bila predhodna vlast i kako je preduzeća prodala u bescenje.

U prilog tome premijerka je navela da bi bivša vlast Komercijalnu banku prodala za svega 100 miliona evra da je mogla.

“Za 100 odsto udela dobili bi svega 100 miliona evra. Sadašnja vlast uspela je da banku podigne na noge i proda za 387 miliona evra za 83 odsto udela, što je iznad procenjene vrednosti cele banke”, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje Đorđa Vukadinovića zbog čega se Srbija prodajom Komercijalne banke odrekla finansijskog suveriniteta, što ne čini ni jedna ozbiljna država.

Premijerka je u jednom dahu objasnila da je sadašnja vlast mnogo uradila da Komercijalna banka dobro posluje, dok je za vreme prethodne vlasti bio predviđen „zlatni padobran“ za tadašnjeg direktora Komercijalne banke Ivicu Smolića koji je dobio otpremninu od 700.000 evra, kada je bio otpušten jer nije dovoljno dobro radio svoj posao.

„To su bili politički dogvori i tako se Komercijalna banka vodila i jedna od velikih razloga zašto sam lično danas za prodaju Komercijalne banke, jer sve što smo videli do vlade koju je vodio Aleksnadar Vučić odnosno do 2014. godine, jeste da su sve banke u državnom vlasništvu bile vođene tako da se preko njih finansiraju pojedinci, izvlače pare i finansiraju stranke i da se te banke uništavaju. I to je bio slučaj sa Komercijalnom bankom“, navela je Brnabić i dodala da je ova vlada izabrala finansijskog savetnika za prodaju banke i da se procena vrednosti za 100 odsto kapitala banke kretala od 406 do 451 milona evra, a za 83,23 odsto udela od 338 do 375 milona evra, i da je ponuđena cena iznad tržišne.

Na Vukadinovićevu konstataciju da se Srbija odrekla finansijskog suverineta, premijerka je rekla da država Srbija čuva svoje interese i da i dalje ima dve svoje banke: Poštansku štedionicu i Srpsku banku, a da je prethodna vlast odvela u stečaj i uništila pet državanih banaka i celokupnu naftnu industriju prodala za 400 miliona evra.

„Ne mislim da je država najbolji vlasnik, ali u prethodnih šest godina je bila mnogo bolji vlasnik nego pre toga“, dodala je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanje poslanika koliko će Srbija spremno da dočeka korona virus ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da trenutno nema zaraženih ovim virisom u Srbiji, što ne znači da ih neće biti, ali je važno i da ne bude bilo kakve panike, straha, već da je potrebno samo malo više opreznosti.

Brnabić: Bivša vlast bi Komercijalnu banku prodala za 100 miliona evra 2
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Lončar je naveo i da je od juče formiran sajt na kojem se redovno, dva puta dnevno, u 8 i 18 sati, objavljuju zvanične informacije o borbi protiv korona virusa i stanju u Srbiji, Evropi, Kini i svetu.

„Molim građane da se služe samo tim zvaničnim informacijama i da samo njima veruju. Sve ostalo, poluinformacije, lažne vesti, širenje panike, neće nam doneti ništa dobro. Za sve što vidite tražite dokaz i činjenice, to je jedini način da se zaštitimo od lažnih vesti. Uveravam vas da je Srbija uradila sve što je neophodno, i to kažu svi relevantni činioci iz Evrope i sveta koji su dolazili ovde i imali prilike da se uvere u to šta radimo. Svi moramo da shvatimo da ovo nije političko pitanje, a da će mnogi pokušati da ga zloupotrebe u političke svrhe. Ovo je stručno pitanje, zato da ga vode najstručniji ljudi, koji su prošli razne epidemije i pandemije, koji imaju rezultate i znanje, i koji mogu da odrade ovo sve da imamo što manje štete“, naveo je Lončar.

Kao i pri ranijim dolascima premijerke i ministara poslanici su uspeli da postave svega nekoliko pitanja, upravo zato što su gosti iz vlade koristili neograničeno vreme za odgovore, dok su poslanici na raspolaganju imali svega tri minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari