Vesti

Katarina Petrović o Mangelos iskustvu27.02.2020. 14:05


Poziv da u subotu, 29. februara, u 17h, dođete u Umetnički prostor U10 na prezentaciju Katarine Petrović u okviru Remontovog programa u vezi sa Mangelos nagradom.

 

 

Katarina Petrović, dobitnica Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2019. godinu, u oktobru i novembru prošle godine, boravila je na umetničkoj rezidenciji Residency Unlimited u Njujorku. U okviru prezentacije u Umetničkom prostoru U10, u subotu, 29. februara, Katarina će govoriti o svojim iskustvima boravka na RU, kao i o utiscima o Njujorku i njujorškoj art sceni.

Katarina Petrović (1986, Niš) završila je master studije na ArtScience odseku Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na FLU u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Kao stipendistkinja francuske vlade, pohađala je i Nacionalnu akademiju za likovne umetnosti u Parizu. Koinicijatorka je ArtScience Forum platforme, podkasta i umetničkog/medijskog projekta Femkanje i članica Trixie The Hague kolektiva, Stroom Den Haag i ULUS-a. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Arnehmu, Hagu, Milanu, Roterdamu, Ljubljani, Sofiji. Njena recentna predavanja i prezentacije uključuju: art +science: makers konferenciju u Beogradu, seminar Politike prostora na Norveškoj pozorišnoj akademiji u Fredrikstadu i Evropski naučni planetarni kongres u Nantu. Rad Katarine Petrović bio je nominovan je za Emotional Synthesis nagradu FutureDome u Milanu 2018. godine i nagradu Master ArtScience Kraljevske akademije umetnosti u Hagu. Trenutno radi kao istraživačica i kordinatorka ArtScience istraživačke grupe u Centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel, Slobodni univerzitet (Vrije Universiteit) u Briselu.

http://katarinapetrovic.net

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos je osnovana 2002. godine od strane Centra za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society (FCS) iz Njujorka, kao deo projekta Young Visual Artists Awards (YVAA) s idejom uspostavljanja godišnje nagrade koja ima za cilj da omogući jednom mladom umetniku iz Srbije rezidencijalni boravak u Americi. YVAA, od prošle godine ima novu partnersku organizaciju u Njujorku - Residency Unlimited, a rezidencijalni boravak dobitnika Nagrade traje dva meseca. Pored rezidencijalnog boravka u Njujorku, nagrađenom umetniku se po povratku organizuje i samostalna izložba u Beogradu.

http://www.mangelosnagrada.org.rs/sr/index.php

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnog i javnog programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika, kustosa, profesionalaca iz polja umetnosti, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima rezidencijalnog programa.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.