FOTO: Otkrivena spomen-bista Momčila Tapavice - "Bio je kao Lun, kralj ponoći"

Spomen-bista Momčila Tapavice, arhitekti i jedinom Srbinu na prvim modernim Olimpijskim igrama, svečano je otkrivena kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.
FOTO: Otkrivena spomen-bista Momčila Tapavice - "Bio je kao Lun, kralj ponoći"
Foto: 021.rs
Znamenitom arhitekti i osvajaču medalje na Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine odata je počast otkrivanjem spomen-biste, čiji je autor Luka Kulić. Tapavica je, kako su istakli govornici na svečanosti, bio markantna ličnost, koja je ostavila traga u domaćoj arhitekturi, ali i sportu.
 
Tapavica je bio živopisna ličnost koja je iza sebe ostavila zgrade u Novom Sadu, Herceg Novom, Cetinju, Maroku, Italiji, Hrvatskoj. Gotovo 25 godina pre Novog Sada, Tapavici je počast odao Herceg Novi, gde postoji spomen-ploča njihovom sugrađaninu i "jedinom Južnom Slovenu - Srbinu koji je učestvovao na prvim Olimpijskim igrama".
 
Predsednik Matice srpske Dragan Stanić ukazao je na to da je Momčilo Tapavica bio čovek sa dve jake vokacije - u mladosti je pokazao izrazite sportske talente, dok je u Novom Sadu značajno njegovo učešće u obnovi Sabornog hrama, izgradnji Lovačkog doma, dvospratnica na Trgu mladenaca i drugih stambenih zgrada. Kao njegovo najznačajnije delo u Novom Sadu ističe se zgrada Matice srpske.
 
"Tapavica je zadužio ne samo Maticu srpsku, nego i Novi Sad, pa i srpsku urbanu arhitekturu. Otkrivajući ovu bistu Momčila Tapavice odužujemo se jednom zaslužnom čoveku čiji sportski uspesi nagoveštavaju buduće uspehe srpskih takmičara, a njegovi arhitektonski dometi ostaju kao večna vrednost, ali i kao nagoveštaj uspeha srpskih arhitekata u vremenima koja dolaze", poručio je Stanić.
 
  
 
Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Miljković povukao je paralelu između Momčila Tapavice i glavnog protagoniste kultnog roto-romana "Lun, kralj ponoći", kojeg je u Novom Sadu stvarao Mitar Milošević pod pseudonimom Frederik Ešton.
 
"Pročitao sam sve što sam imao o ovom sjajnom čoveku i njegov život me podseća na jedno delo koje ima veze sa Novim Sadu. To je delo moje mladosti, ono je bilo naš univerzitet, a to je 'Lun, kralj ponoći'. Pisao ga je vaš Novosađanin. Kao da je pisac gledao život Momčila Tapavice. On je bio vrhunski esteta, imao je veliku fizičku snagu, mislio je da je jači od sudbine i medicine, čovek koji je u nastupao u više disciplina i osvojio je medalju u tenisu. Divim se ovom čoveku", navodi Miljković.
 
  
 
Za pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zorana Miloševića, Tapavica je bio slobodan čovek koji je živeo mimo sveta. On navodi da na ovaj način Novi Sad i Srbija ne zaboravljaju Momčila Tapavicu, podsećajući da sportista i arhitekta, nažalost, nikad nije saznao da je osvajač bronzane medalje na prvim modernim Olimpijskim igrama.
 
"Važno je istaći da je bio Srbin, a isto tako takmičar Ugarske. Kršio je društvene konvencije, šarmirajući, ali i užasavajući svoje savremenike. Čovek koji je oponirao kralju Nikoli, izvinjavao se Matici srpskoj, čiji je bio stipendista. Žustar i vrlo direktan, rečima, ali i drugim argumentima prema oponentima, čak i prema prijateljima, što je osetio Ivan Meštrović. Vredan građevinar. Markantna pojava Novog Sada, Crne Gore, Italije, Maroka, Beograda", kaže Milošević.
 
 
 Autor spomen-biste
 
Pored spomen-biste Momčila Tapavice vijori se i zastava sa olimpijskim krugovima, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je ta zastava privilegija za grad i da obavezuje da se još više ulaže u sport i mlade, kao da bi i trebalo da se držimo "antičke definicije da je u zdravom telu zdrav i duh". On je poželeo da otkrivanje spomen-biste olimpijcu u olimpijskoj godini bude samo uvod u medalje koje će sportisti iz Srbije doneti sa Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.
 
  
 
Podsetimo i na to da se spomen-bista postavlja nakon više od godinu dana zakašnjenja. Prvobitno je bilo planirano da će bista biti otkrivena krajem maja 2018. godine, ali se sve odužilo i tek sada je došlo do otkrivanja obeležja poznatom arhitekti. Više o pomeranjima rokova i razlozima za to čitajte OVDE.
  • Spartak

    29.02.2020 01:29
    Mak na konac . . .
    "neznanje"
    Film „Tapavica“ režirali su Ognjen Rakčević i Milan Todorović, a profesor Milošević, inače govornik na jučerašnjoj svečanosti, se pojavljuje u njemu kao jedan o "tumača" biografije ovog velikog arhitekte i sportiste. Kao što vidite, nije baš da su govornici nedostojni izgovorenih reči!
  • AA

    28.02.2020 22:45
    Dobro nije pored Jase Tomica. :)
  • neznanje

    28.02.2020 19:16
    neinformisanost
    spartak

    Proveri malo bolje se informisi kad vec pises..Ogi iz Bg je film naoravio. Boze kolike neznalice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti