27. februar  2020. 08.09  →  22.57 | Izvor: Tanjug, RTV

U svetu od koronavirusa zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi

PEKING -

Sve više zemalja prijavljuje nove slučajeve zaraženih korona virusom, a u pedesetak zemalja ukupno je obolelo 82.758, dok je izlečeno 33.350 ljudi.

video icon

Do sada je preminulo skoro 3.000 osoba.

Epidemija novog korona virusa dostigla je "odlučujuću tačku", izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus i dodao da virus ima potencijal pandemije.

U ovom trenutku, 82 odsto obolelih u svetu pokazuje blaže simptome, dok se 18 odsto vode kao kritični slučajevi sa simptomima respiratorne insuficijencije.

Prema raspoloživim podacima, stopa porasta broja obolelih u svetu je veća nego u kontinentalnoj Kini, a od 19. februara globalna epidemiološka slika je bolja jer je broj novozaraženih manji od broja izlečenih pacijenata.

U današnjem izveštaju sajta za praćenje epidemije, Vorldmaster, u kontinentalnoj Kini je registrovano ukupno 78.514, od čega 450 novih slučajeva.

Druga po ukupnom broju obolelih je Južna Koreja sa 1.766 slučajeva, ali i s najvećim registrovanim brojem novoobolelih - 505.

Treći na listi je kruzer "Dajmond Prinses" ukotvljen u japanskoj luci Jokohama - 705 obolelih, bez novih zaraženih.

U Italiji je od korona virusa umrlo još troje ljudi, pa se broj umrlih od novog virusa u toj zemlji povećao na 17, dok je broj obolelih skočio na 650. I druge države beleže nove slučajeve i pokušavaju da strogim merama suzbiju širenje zaraze.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvestio je danas da je u izolaciji u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Francuskoj više se nego udvostručio u poslednja 24 časa i iznosi 38, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran. U Austriji je registrovano pet slučajeva.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Severnoj Irskoj, kao i u Holandiji, dok je u Nemačkoj prijavljeno novih 19 slučajeva.

Guverner Kalifornije saopštio je da su 33 osobe zaražene korona virusom u toj američkoj državi, kao i da se prati stanje više od 8.000 ljudi koji su doputovali iz područja gde su potencijalno mogli doći u kontakt s virusom.

U Iranu je broj preminulih porastao na 26, što je najgori bilans izvan Kine, a ukupno je zaraženo 245 ljudi.

Žena iz Japana dva puta obolela od koronavirusa

Žena koja je radi kao vozač turističkog autobusa u Osaki drugi put je pozitivna na koronavirus, što je prvi takav slučaj u Japanu.

Žena je testirana pozitivno na koronavirus u sredu, nakon što je osetila bolove u grlu i grudima, javlja Rojters.

Prvi put je testirana u januaru, nakon čega je hospitalizovana, ali se brzo oporavila.

bolnica, fran, mihaljevic, hrvatska, koronavirus

Ministar zdravlja Japana rekao je da je to prvi pacijent koji je nakon bolničkog lečenja ponovo pozitivan na koronavirus.

Iako je ovo prvi takav slučaj u Japanu, slučajevi drugog pozitivnog testa prijavljeni su u Kini.

"Jednom kada dobijete infekciju, ona može ostati u stanju mirovanja i sa minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako se nađe u plućima", objasnio je profesor Medicinske škole Univerziteta Njujork.

Kina će uspostaviti kontrolu nad epidemijom do kraja aprila

Ekspert Nacionalne zdravstvene komisije Kine izjavio je danas da će ta zemlja uspostaviti "osnovnu kontrolu" nad epidemijom koronavirusa do kraja aprila, budući da je juče zabeležena najmanja smrtnost od novog virusa u prethodnih mesec dana.

Stručnjak za respiratorne bolesti Džong Nansan rekao je na konferenciji za novinare u Guangdžou da epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac, ali da će se to dogoditi do kraja februara.

"Sigurni smo da ćemo imati osnovnu kontrolu nad epidemijom do kraja aprila", rekao je Džong.

Zdravstveni zvaničnici navode da je čak 14 odsto pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa ponovo zaraženo nakon što su otpušteni iz bolnice.

koronaviru,, kruzer,, poslednji, putnik

Govoreći o tim slučajevima, Džong kaže da još nema dovoljno informacija da bi se donosili zaključci, ali da se i dalje može govoriti o pravilu da su oni koji su se oporavili razvili antitela.

Trenutni epidemiološki podaci pokazuju da jedna osoba može da zarazi dvoje ili troje ljudi.

Stjuardesa pozitivna na virus letela između Seula i Los Anđelesa

Stjuardesa Korean Era koja je bila pozitivna na testu za koronavirus radila je na letovima između Seula i Los Anđelesa, saopštio je Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Južna Koreja prijavila je danas 334 nova slučaja koronavirusa, što je najveći dnevni porast dosad, a ukupan broj zaraženih sada iznosi ukupno 1.595, što je najviše izvan Kine, javlja Rojters.

Stjuardesa koja je obolela radila je na letu KE017 kompanije Korean Er sa aerodroma u Seulu do Los Anđelesa 19. februara, kao i na povratnom letu KE012 20. februara, javile su novinske agencije Jonhap i drugi mediji, a potvrdili južnokorejski zvaničnici.

"Ona je poletela nakon što su se pojavili simptomi, a mi istražujemo ljude koji su imali kontakt sa njom na letu", navodi se u saopštenju KCDC.

Stjuardesa, koja ima 20 godina, kasnije je bila pozitivna na testu na virus, a trenutno se nalazi u bolnici.

One je bila član posade na letu korejske kompanije KE958 iz Izraela za Seul 15. i 16. februara, saopštio je KCDC. Putnici na tom letu uključivali su južnokorejsku versku grupu sa kojom je povezan 31 slučaj koronavirusa.

"U toku je istraga o mestima koja je pacijentkinja posetila i ljudima sa kojima je imala kontakt", saopštio je KCDC.

Ostali članovi posade koji su leteli sa njom nalaze se u 14-dnevnom karantinu.

Japanska vlada zatvara škole pred koronavirusom

Japanski premijer, Šinzo Abe, danas je najavio da će vlada zatražiti da se zatvore sve osnovne, srednje i više škole počevši od 2. marta zaključno sa početkom prolećnog raspusta krajem marta.

Rojters izveštava da je japanski premijer govorio na sastanku krizne grupe za borbu protiv koronavirusa.

U SAD prvi slučaj širenja virusa "u zajednici"

Osoba u Kaliforniji koja nije bila u kontaktu ni sa kim za koga se zna da je zaražen koronavirusom i nije putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu na ovaj smrtonosni virus.

To je možda prvi slučaj širenja zaraze "u zajednici" u SAD, saopštili su u sredu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Njujork Tajms.

„U ovom trenutku izloženost pacijenta nije poznata“, saopšteno je iz CDC. Slučaj je, kako se navodi, otkriven putem američkog javnog zdravstvenog sistema i dijagnostifikovao ga je jedan lekar.“

Broj slučajeva u SAD ovim se popeo na 60, uključujući 45 slučajeva među Amerikancima koji su vraćeni iz Vuhana u Kini - epicentru izbijanja - i kruzerom Dajmond Princes, koji je virus preplavio nakon što je pristao u Japanu.

Do sada su službenici za javno zdravstvo kod svih pacijenata u zemlji mogli da potvrde nedavno putovanje u inostranstvo ili kontakt sa drugim zaraženim i da identifikuju izvore izlaganja.

Iako su zvaničnici CDC rekli da je moguće da je pacijent bio izložen kontaktu sa nekim ko se vratio s puta, a ko je bio zaražen, čini se da je novi slučaj širenja u zajednici - onaj kome izvor zaraze nije poznat.

Specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt doktor Vilijam Šafner rekao je da bi "to sugerisalo da postoje i drugi neotkriveni slučajevi".

Tagovi