Nova vlada: Sumnje i optimizam

Evropski zvaničnici pokazuju više optimizma u vezi s formiranjem vlade nego političari u Srbiji koji treba da je prave.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2007.

12:12

Default images

Evropski zvaničnici, bar javno, ne pokazuju sumnju da će Srbija dobiti proevropsku vladu, koja će obnoviti pregovore o stabilizaciji i pridruženju i završiti saradnju s Haškim tribunalom. S druge strane, među strankama demokratskog bloka u Srbiji sve je manje optimizma, koji je obeležio tok pregovora o formiranju vlade.

Predstavnik EU za bezbednost Havijer Solana izjavio je da bi EU u ovom trenutku trebalo da pomogne da buduća vlada Srbije bude proevropska, dodajući da je Srbija "predodređena i rešena da se uključi u porodicu evropskih naroda".

Solana je optimista i veruje da će "pre ili kasnije" biti postignut dogovor lidera DS-a i DSS-a, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, o takvoj vladi.

"Videli ste u poslednjoj izbornoj kampanji stav Tadića, kog poštujemo. Njegova kampanja je bila potpuno proevropska. I sada moramo da mu pomognemo da njegova vlada bude proevropska i da povede Srbiju na put ka Evropi", kaže on.

"Često razgovaram s Tadićem, on je prijatelj Evrope. Srećem se i s Koštunicom, i nema sumnje da će Tadić, pre ili kasnije, morati da nađe neku vrstu kompromisa s Koštunicom kako bi se formirala stabilna, proevropska vlada, s G17 plus", kaže Solana.

Funkcioner DS-a Dragan Šutanovac, međutim, kaže da među strankama demokratskog bloka postoji ogromna doza nepoverenja. "Situacija je trenutno zategnuta i nisam siguran da je Srbija blizu dogovora o demokratskoj vladi", rekao je Šutanovac za B92.

Prema njegovim rečima, ponuda DSS-u da dobije mesto premijera, a da za uzvrat DS dobije većinu mesta u vladi,  prva je i, uz eventualno male promene, poslednja kompromisna ponuda.

"Nismo odustali od svog kandidata za premijera, ali naš kandidat ne može da obezbedi većinu, mi ne možemo da obezbedimo većinu i mi smo, s druge strane, dobili jasan signal da tako ne možemo da formiramo vladu", kaže on.

"Rešenja možemo tražiti u nekoliko smerova. Rešenja možemo tražiti u kompromisu, gde ćemo mi kao jedna državno odgovorna i društveno odgovorna stranka, na račun svoje popularnosti, reći da hoćemo kompromisno rešenje i demokratsku vladu", kaže on.

"Ili ćemo pustiti da se formira neka vlada radikalska, DSS-a, narodnjačka, desničarska ili kakva već, pa ćemo onda, kao što jedan veliki broj građana Srbije kaže, 'pa neka naprave već jednom tu vladu, da vidimo i to'", kaže Šutanovac. On nije mogao da kaže kada će pregovori o formiranju vlade biti nastavljeni.

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić izjavio je kako očekuje da DSS do 31. marta odgovori na predlog DS o "programu i podeli odgovornosti u novoj vladi".

Rok za odgovor DSS-a Đelić je doveo u vezu s finansiranjem budžeta, rekavši da do tada treba usvojiti izmene Zakona o budžetskom sistemu, što bi bilo "jedino ustavno i zakonito rešenje za produženje privremenog finansiranja države".

Funkcionerka G17 plus Suzana Grubješić pozvala je DS da zakaže novi sastanak na kom bi tri stranke nastavile pregovore. "Bilo je nezvaničnih sastanaka, ali se Vlada ne pravi na nezvaničnim sastancima i u saopštenjima za medije. Trebalo bi da DS inicira susret na kom bi bio postignut konačan dogovor. Tog dogovora još nema, verovatno smo blizu njega, nema ni tog sastanka", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: