27. februar  2020. 12.18  →  17.52 | Izvor: RTV

Otkrivena spomen bista Momčila Tapavice

NOVI SAD -

Spomen bista Momčila Tapavice arhitekte, sportiste i osvajača bronzane medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, otkrivena je danas kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

video icon

Matica srpska je raspisala javni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen biste Momčila Tapavice na kojem je prva nagrada dodeljena Luki Kuliću, a kako je rečeno, njegovo delo karakterišu prefinjeno kubističko razlamanje površine izvajanog lika i specifični efekti vezani za prelamanje svetlosti, te predstavlja kreativni doprinos srpskoj spomeničkoj kulturi, ne samo u Novom Sadu nego i znatno šire.

momcilo, tapavica

Prisutnima na događaju su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković.

"U Novom Sadu se neguje kultura sećanja i na teške dane, ali i na svetle trenutke. Imali smo period kada je ta kultura zamrla, kada nismo smeli da podižemo spomenike i pričamo o uspešnim ljudima, što pokazuje da nažalost nekada nismo bili dovoljno odgovorni. Momčilo Tapavica je bio jedna kontroverzna ličnost u pozitivnom smislu, nije bio samo višebojac u sportu već i u životu, izlazio je iz poraza uvek jači, nezadrživ, nesalomiv. Gde god je bio, donosio je kulturu ovih prostora, a i kada se borio pod zastavom druge države znao je kom narodu pripada. Ova olimpijska zastava je privilegija za Novi Sad i obavezuje nas da još više ulažemo u sport, da još više brinemo o mladima, a neka ovaj događaj bude dobar uvod za Olimpijadu i Paraolimpijske igre i da naši sportisti donesu medalje", naglasio je gradonačelnik Vučević.

momcilo, tapavica, 1

Prema rečima prof. dr Dragana Stanića, Momčilo Tapavica je bio čovek sa jakim životnim vokacijama, u mladosti je pokazao sportske talente pa se u više disciplina okušao na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. i osvojio bronzanu medalju u tenisu.

"To što je tada nastupao za Ugarsku u kojoj je živeo i školovao se, treba da nas opomene koliko je danas važno da u svojoj domovini svakome pružimo uslove da razvija svoje od Boga date darove. Tapavica je bio nosilac stipendije Matice srpske, a on je uzvratio na način da je arhitektonski projekat zgrade tog zdanja ustupio Matici besplatno", rekao je Stanić.

Citirajući hroničare, prof. dr Zoran Milošević istakao je da je Tapavica bio Nadaljčanin, jedini arhitekta sa olimpijskim odličjem, slobodan čovek koji je živeo mimo sveta i koji je kršio društvene konvencije.

Srodne vesti