Istraga vodi do Srbije, Kipra i Belgije 1Foto: EPA-EFE/ JUANJO MARTIN

Istražni organi Španije zatražili su pomoć Europola kada su ustanovili da je Falji Ramadani fiktivne transfere fudbalera obavljao preko klubova u Srbiji, Belgiji i na Kipru.

„Civilna garda“ (krilo španske policije zaduženo za organizovani kriminal) koja vodi istragu saopštila je da su Falji Ramadani i Nikola Damjanac pod sumnjom još od 2017. godine od kada se prate njihovi tokovi novca i proverava dokumentacija u vezi sa transferima koje vodi agencija „Lian sports“.

NJih dvojica su prema saopštenju „Civilne garde“ pod sumnjom da su finansijskim malverzacijama naneli štetu i drugim zemljama, osim Španiji, među kojima je Srbija.

– Nakon detaljnog pregleda i praćenja porekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, sprovodeći odatle fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma „Football Leaks“. Na taj način su se obogatili Ramadani i Damjanac i naneli velike finansijske štete klubovima i državnim proračunima u zemljama gde su utajili porez – saopštila je „Civilna garda“, a preneo „El Pais“.

MUP Srbije do zaključenja ovog broja nije odgovorio na pitanja Danasa da li je Europol zatražio informacije o transferima Ramadanijevih igrača iz srpskih klubova. Fudbalski savez Srbije još uvek nije odgovorio na pitanja našeg lista da li poseduje saznanja ili ima sumnje u odlaske igrača u inostrane klubove u kojima je posredovala Ramadanijeva agencija, kao i da li je MUP Srbije tražio dokumentaciju o njegovim transferima.

„El Pais“ citirajući „Fotball Leks“, platformu sličnu portalu „Wikileaks-u“ koju je 2016. osnovao portugalski novinar Rui Pinto u cilju istraživanja sumnjivih fudbalskih transakcija u evropskim klubovima, izražava sumnju da je među spornim transferima i prelazak Luke Jovića iz Crvene zvezde u Apolon iz Limasola 2016. godine.

Podsetimo, kiparski klub je prethodno kupio 74 odsto ugovora igrača od srpskog kluba, a potom i ostalih 24 odsto, pa je kao 100 odsto vlasnik prava na igrača obavio njegovu prodaju portugalskoj Benfici.

Zvezdin fudbaler tada nije ni video dres kluba sa Limasola iako je nekoliko dana bio njegov član.

Sličan put su ranijih godina prošli i Nikola Maksimović, kada je iz Zvezde prelazio u Torino preko Apolona, kao i Andrije Živkovića koji je Partizan napustio kao slobodan igrač, ali je potom postao igrač kiparskog tima, a nakon toga je potpisao za Benfiku bez ijednog meča u dresu tima iz Limasola.

Sumnju da se ovakvim načinom transfera zaobilazi plaćanje poreza i pere novac izrazio je svojevremeno i serijal „Pravila igre“ redakcije Insajdera.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica objašnjava za Danas da je FIFA još 2016. godine zbog niza malverzacija zabranila pojavu trećih lica u ugovorima igrača, poput toga da menadžer poseduje 50 ili više procenata ugovora.

– Novi pravilnik čiji jedan deo stupa na snagu 1. marta, a drugi 1. juna, uvešće i striktnu zabranu premošćavanja transfera, odnosno mogućnosti da igrač ode u klub i napusti ga kroz recimo samo pet dana. Još od 2016. klub je jedini vlasnik igrača i menadžer može dobiti samo proviziju od transfera koja ne može biti viša osam odsto. Nije tajna da mnogi menadžeri gledaju kako da zaobiđu to pravilo jer im je uglavnom malo da zarade na primer 80.000 evra na transfer od milion evra – priča Poledica.

Menadžerima je zbog novih pravila onemogućeno da na legalan način uzimaju novac od igrača, kao što je to u slučaju Luke Modrića radio tadašnji predsednik Dinamo Zagreba Zdravko Mamić koji ga je ugovorom uslovljavao da se u njegovu korist odrekne dela buduće zarade.

– Sada je u Istočnim zemljama uobičajeno pravilo da se igrač na primer dogovori da igra za platu od 10.000 evra, a kroz ugovor se ona napiše na 15.000. Potom igrač svakog meseca tu razliku od 5.000 predaje na ruke menadžeru ili s kim se iz kluba već dogovorio. Takve transakcije je teško dokazati u istrazi jer je u pitanju verbalni dogovor dve strane i ne postoji pisani trag – dodaje Poledica.

Srpske vlasti će u slučaju da Španci zatraže dokumentaciju o transferima igrača iz naših klubova po njegovom mišljenju verovatno sarađivati sa Europolom.

– Ovde se po svemu sudeći niko neće ozbiljno baviti time sam od sebe. Ako Španci zatraže saradnju preko Europola, pretpostavljam da će im naši organi pružiti punu saradnju. Svuda u svetu se štiti javni interes i ako ne platiš porez smatra se da si oteo od građana te zemlje. Mi ovde nažalost uglavnom imamo političku fudbalsku ligu i do sada nismo videli da se neko ozbiljnije bavio tokovima novca – zaključuje Poledica.

Falji Ramadani poslednjih nekoliko decenija tesno sarađuje sa Crvenom zvezdom i Partizanom i jedan je od glavnih menadžera za transfere igrača večitih rivala u inostranstvo.

Srpski istražni organi svojevremeno su optužnice za malverzacije u vezi sa transferima igrača podigli protiv Dragana DŽajića i Zvezdana Terzića. Prvog je pre izricanja sudske presude abolirao bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dok se protiv drugog još uvek vodi postupak, ali ročište nije održavano duže od dve godine.

Francuski istražni organi su prošle godine preko Europola tražili saradnju MUP-a Srbije u vezi sa vođenjem istrage povodom sumnje u nameštanje meča Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde, ali je srpska strana prema navodima „Frans futbola“ ignorisala zahtev da se saslušaju lica koju su navodno učestvovala u nečasnim radnjama.

Igrači ne mogu da odgovaraju

Mirko Poledica objašnjava da se na igrače ne može odraziti istraga koju vode španski organi.

– Igrač samo daje svoj pristanak u vezi sa prelaskom iz jednog kluba u drugi i ovlašćuje menadžera za pravne poslove. Sa tog aspekta igrač ne može snositi odgovornost za eventualne nečasne radnje svog menadžera – tvrdi Poledica.

Slučaj Luke Jovića

Crvena zvezda je 74 odsto prava na ugovor Luke Jovića prodala za 1,4 miliona evra još 2015. godine. Obrazloženje uprave kluba odnosilo se na to da nije bilo novca za isplatu potraživanja bivšeg fudbalera Gžegorža Bronovickog, te da bi Zvezda ponovo bila izbačena iz Evrope da nije uspela da hitno dođe do novca za isplatu tog duga. Crveno-beli su od kasnije transfera u Benfiku zaradili oko 600.000 evra. Srpski mediji su 2016. godine objavljivali tekstove u kojima se sumnjalo da su menadžeri Falji Ramadani i Pini Zahavi oštetili Zvezdu koja je na vunderkidu zaradila premalo.

Odao ih preveliki luksuz

„Civilna garda“ je istragu protiv Faljija Ramadanija i Nikole Damjanca započela zbog gradnje velikog broja nekretnina u Španiji u koje su investirali visoke svote novca. Pažnju je prema pisanju „El Paisa“ izazvala i kupovina luksuznih jati i automobila od strane drugih zaposlenih lica u „Liam sportsu“ za koje objektivno nisu imali dovoljno legalno zarađenih sredstava. Najveće troškove navodno su pravili zaposleni u filijali „Liam sportsa“ na Malti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari