Preporučujemo: Nove pesme na Radiju 021 - Vol. 2

Svakog drugog četvrtka na portalu 021 muzički urednik Radija 021 Ivan Varnju sa vama deli izbor pesama kojima obogaćuje našu plej listu. Uživajte!
Preporučujemo: Nove pesme na Radiju 021 - Vol. 2
Foto: 021.rs
Piše: Ivan Varnju
 
Izaberite jednu od četiri terapije: Pete Townshend u Shepperton studiju leti sa jednog kraja bine na drugi i udara čuveni gitarski rif pre "Won't Get Fooled Again" refrena. John Entwistle hladnokrvno izvodi neke od najboljih bas deonica u istoriji rokenrola, prilično nezainteresovan ali samouveren, kao da cilja centar pikado table u lokalnom pabu. Roger Daltrey u kultnom filmu glumi slepog, gluvog i nemog Tomija koji sticajem okolnosti postaje religijski vođa. Keith Moon nastavlja eksperimente sa barutom na bini - rezultat je eksplozija bubnjeva u televizijskom prenosu i oštećen sluh kolega iz benda.
 
Bilo da je reč o muzici ili stavu, sastav The Who je za mene uvek bio neka vrsta vakcine protiv lošeg raspoloženja. Njihova pojava i imidž imaju dejstvo injekcije serotonina u centralni nervni sistem ili gde već izabrani lekar kaže da treba. Ova rokenrol četvorka bila je deo "britanske invazije", događaja koji je promenio tokove popularne kulture. Snimali su rok opere, konceptualne albume, a neki od njihovih live nastupa važe za najbolje u istoriji rokenrola. Osim toga The Who su stigli da budu modne ikone i čuveni delinkventi, jer su u svoju rokenrol biografiju ubeležili i zabranu ulaska u većinu britanskih hotela. 
 
Suprotno njihovoj čuvenoj poruci "I hope I die before I get old", 55 godina nakon osnivanja benda, Pete i Roger i dalje guraju. Iako se nove pesme ne mogu porediti sa himnama iz šezdesetih i sedamdestih, u decembru 2019. godine objavili su sasvim pristojan album jednostavno nazvan "Who". Pete Townshend je i dalje umetnički direktor grupe, a kroz gitarske rifove, gudačke deonice i pasaže na klaviru možemo čuti omaže koji podsećaju na "Behind blue eyes" i "Baba O'Riley". Pete Townshend ima 74 godine, dok će Roger Daltrey 1. marta napuniti 76. Razmislite o tome kada se sledeći put budete smejali penzionerima iza leđa.

Iako zvuči čudno kada to izgovorimo, prve hiphop ploče pojavile su se pre 40 godina. N.W.A su "Fuck tha police" snimili pre 32 godine, a Public Enemy su prošlog leta obeležili tri decenije od izdanja "Fight the power". Danas je to globalno možda i najpopularniji žanr, ali umetnost repovanja i slaganja matrica evoluirala je u nešto sasvim drugačije. Shvatam kontekst vremena u kojem živimo i uticaj tehnologije, međutim, ne mogu da pozdravim udaljavanje hiphop muzike od funk, soul i jazz afroameričkih temelja. O tekstovima i, posebno, estetici video zapisa ne bih trošio reči. 
 
Srećom, u Britaniji je situacija malo drugačija. The Streets i Plan B su pre deset godina izabrali malo drugačiji put od američkih kolega i u poslednjih nekoliko godina na Ostrvu je stasala nova generacija engleskih repera.  Skepta je skrenuo pažnju na sebe velikim hitom "Shutdown", dok je Dave snimio zvanično najbolji album 2019. u Velikoj Britaniji "Psychodrama" - politički manifest o životu crne zajednice u Engleskoj. Najveći komercijalni uspeh, rekao bih potpuno zasluženo, postigao je momak kome u ličnoj karti piše Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr. Omladina ga poznaje po umetničkom imenu Stormzy i vrlo brzo je prešao put od uličnih rep nadmetanja do trijumfalnog nastupa na velikoj bini festivala Glastonbury. Njegov drugi album "Heavy is the head" je moderno producirano izdanje, ali sadrži organsku muziku - matrice i svirku inspirisanu soulom i gospelom. Tim povodom, druže Stormzy želimo ti dobrodošlicu u Južnobački upravni okrug. 

Četiri žene voze bicikle u ataru Bačkog Gradišta i podsećaju vas da proleće stiže, te da vaše motorno vozilo možete ostaviti u garaži. Biće jeftinije za vas i pozitivno će uticati na raspoloženje jer ćete zaboraviti na pakao parkinga u centru grada. Najbitnije od svega - više ovakvih malih doprinosa dovešće do toga da grad i, najzad, planeta dišu lakše. Dobro, biće verovatnije da je ovaj spot snimljen u grofoviji Eseks negde istočno od Londona, nego u Gradištu, ali i dalje stoji sve što sam vam predložio. Četiri cure iz benda The Big moon pre mesec dana objavile su svoj drugi album "Walking like we do". Stariji od mene su mi skrenuli pažnju na ove devojke. Slušajte starije.

Ako može metalac da bude pilot, zašto u kokpitu aviona ne bi mogao da bude i radijski voditelj? Prvi je naravno Bruce Dickinson, vokal sastava Iron Maiden i dugogodišnji pilot Boinga 747, dok je drugi naš čovek, ikona jugoslovenskog i srpskog radija - Zoran Modli. Poput Dickinsona, Modli je spojio dve strasti - popularizovao je novu muziku kroz svoje radijske emisije i paralelno vodio karijeru najpre instruktora, a potom pilota putničkih aviona. Zoran Modli preminuo je u nedelju, 23. februara, u 71. godini života. Zauvek će ostati upamćen po jedinstvenoj radijskoj emisiji "Ventilator" u okviru koje je formirao muzički ukus nekoliko generacija, ali i po realizaciji jedinstvenog koncepta koji je nazvao "totalni radio". Modli u hronici iz 1999. godine piše:
 
"Izlasci iz studija postali su standard. 'Ventilator' se emitovao iz sajamskih hala, sa beogradskih ulica, iz velikih knjižara, domova kulture,  a onda se ponovo vraćao u svoj radijski studio. Sve je to, ipak, bilo dvodimenzionalno. Treću dimenziju mogao je da donese jedino avion! Pa zašto da ne iskoristim tu mogućnost kad već mogu? Profesionalni sam pilot sa relativno dobrim iskustvom. Počele su pripreme za prvu radio-emisiju iz vazduha..."
 
Emisija iz vazduha je realizovana 28. juna 1981. godine.
 
"Samo bih rekao da život postaje veoma zanimljiv kada istovremeno komunicirate sa tehničarem pored sebe, dogovarate se sa kolegama u studiju Radio Beograda, razgovarate sa kontrolom letenja, pripremate sagovornike za telefonsko uključenje u program, vodite (vrlo živahno!) emisiju i, uz to, budući da vam je cilj da ostanete u vazduhu, upravljate avionom i vodite navigaciju", zaključio je Zoran Modli. 
 
Osim u smislu tehničke realizacije, "Ventilator" je bio revolucionaran jer su u emisiji emitovani singlovi jugoslovenskih novotalasnih i eksperimentalnih grupa. Modli i društvo bili su odgovorni za prepoznavanje muzičkih bisera, a kasnije i nekih velikih muzičkih karijera. Objavljene su 3 ploče "Ventilator 202 Demo top 10", koje sadrže pesme emitovane u emisiji. Na kompilacijama se pojavljuju novosadska La Strada, kao i Mitar Subotić Suba (AKA Rex Ilusivii), zatim najranija izdanja beogradskih bendova Partibrejkers, Via Talas i Laki pingvini. Tu su i Gustafi iz Istre, odnosno sastav iz Niša Fleke. Sa Ventilator kompilacija vredi izdvojiti rani singl zagrebačkog sastava Psihomodopop "Zauvijek (Nema nje)" . Pored Gobca, na gitari je Mladen Jurčić iz grupe Film, za prateće vokale zaužena je filmska zvezda Mira Furlan, a duvačku sekciju čine budući članovi benda Jinx i saradnici Darka Rundeka. Ova zagrebačka muzička reprezentacija zabeležena je na Ventilator ploči, na krilima Zorana Modlija i njegove radijske posade. Kapetane Modli, hvala ti. Nastavljamo u skladu sa instrukcijama.   

Ivan Varnju je pravnik, antifašista, gitarista, pasionirani ljubitelj soul i rokenrol muzike. Danas radi kao muzički urednik i voditelj na Radiju 021. Možete ga slušati svakog radnog dana od 12 do 17h, a njegov muzički izbor svakodnevno na frekvenciji 92,2 MHz

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.