"Neukidanje takse je problem"

Nesaglasnost pokreta Samoopredeljenje i DSK u vezi sa taksama na srpske proizvode se nastavlja, piše prištinski portal Zeri.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.02.2020.

12:16

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, naime, smatra da sa ukidanjam takse ne treba žuriti, dok je DSK tražila da se ta mera ukine što je pre moguće

Zeri piše da bi ovo neslaganje dveju stranaka na vlasti, sudeći prema mišljenju eksperata, moglo da ih košta kratkoročnog ostanka na vlasti.

S druge strane, piše portal, SAD se i dalje protive Kurtijevoj ideji o reciprocitetu, dok on smatra da je ta mera u skladu sa međunorodnim odnosima i kosovskim ustavom.

Eksperti sve to vide kao problem, navodi Zeri.

Stejt department saopštio je ranije danas da američki državni sekretar Majk Pompeo očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem u Vašingtonu.

Pompeo je ukazao da bi ukidanje takse na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja".

Prištinska Gazeta ekspres objavila je juče pozivajući se na neimenovane američke izvore da će specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel čekati do kraja sedmice da pištinska vlada ukine takse na srpske proizvode.

A ako se to, kako su naveli, ne dogodi, stvari bi, kažu, mogle da eskaliraju, kao i da posle toga u odnosima Prištine i SAD više ništa neće biti isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: