Ex -Yu

Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode

Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode
Foto: Tanjug/AP | Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode

VAŠINGTON - Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.

Pompeo je ukazao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obiju zemalja".

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio "snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorjenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu".

"Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namjerama za uspostavljanjem vazdušnog i željezničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine", navela je Ortagus u svom saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbjeđivanja bolje budućnosti.

"Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom fejsbuk profilu napisao:

"Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvijek bude ukjlučena u humanitarne i mirovne misije u svijetu, zajedno sa Sjedinjenim Državama Amerike. Dijelili smo isto uvjerenje da je za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je prije moguće".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije