Kitovi i delfini u zatočeništvu - zaliv u Kanadi predložen za utočište

Zaliv u Novoj Škotskoj je predložena lokacija za smeštaj kitova puštenih iz zabavnih parkova.
kit beluga
Science Photo Library
Smatra se da beluge pate u zatočeništvu

Zaliv na istočnoj obali Kanade je predloženo mesto za utočište, gde kitovi ubice i beluge mogu da se nastane posle života provdenog u zatočeništvu.

Dobrotvorna organizacija Utočište za kitove je izabrala deo obale Nove Škotske kao lokaciju za morsko utočište, između još nekoliko predloženih oblasti u Kanadi i Americi.

Organizacija će raditi sa lokalnim vlastima kako bi dovela oko osam kitova da trajno borave u ovom području.

Nadaju se da će dočekati prve kitove do kraja 2021. godine.

Organizacija Utočište za kitove je razmatrala stoitinak mogućih lokacija na obalama kanadskih provincija Britanske Kolumbije i Nove Škotske i američke države Vašington.

Ova grupa je rekla da Port Hilford, primorska zajednica udaljena oko 200 kilometara od Halifaksa „nudi prostrano područje koje može da se da kitovima na korišćenje, unutar zaliva koji ima izlaz na okean, ali je zaštićen od oluja".

Utočište za kitove je tražilo zaštićeno područje od oko 100 hektara vodene površine - petina veličine Monaka - sa dubinama koje dosežu do 15 metara.

Lokacija je morala da ima i poseban raspon temperature i saliniteta vode, zaštitu od ekstremnog vremena, prostor za objekte potrebne za brigu o životinjama i mesto za održavanje obrazovnih aktivnosti.

Doktorka Lori Marino, predsednica organizacije, rekla je da je ono što im je pomoglo da izaberu mesto posle dvogodišnje potrage bilo interesovanje i angažovanje koje su lokalne zajednice imale.

Ona se nada da će šest do osam beluga i moguće nekoliko orki, biti trajno nastanjeno u zalivu - kitovi koji su rođeni i držani u zatočeništvu i koji ne mogu biti u potpunosti oslobođeni u divljinu.

Smatra se da orke i beluge pate u zatočeništvu i došlo je do sve većeg pritiska da se okonča ova praksa.

Kanada je prošlog juna usvojila zakon nazvan „Sloboda za Vilija", kojim se zabranjuje držanje delfina i kitova u zatočeništvu osim u slučajevima spašavanja, rehabilitacije, naučnog istraživanja ili za dobrobit životinje.

Dve beluge koje su se 2019. povukle iz šou biznisa u Kini su nedavno poslate da žive u posebnom utočištu na Islandu, gde će im se možda pridružiti još beluga ukoliko se budu širili.

Organizacija Utočište za kitove će sarađivati sa gradom Šebrukom i sa opštinom okruga Sent Meri na razvoju projekta.

Sledeći koraci podrazumevaju rad sa lokalnim zajednicama kako bi se vizija utočišta za kitove privela kraju i započeo proces regulacije, saopštila je organizacija.

Nacionalni akvarijum u Baltomoru takođe traži lokaciju kako bi se stvorilo utočište za njihovu koloniju kljunastih delfina.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC