Skupština usvojila uvećanje mandata za manjine

Skupština Srbije usvojila je autentično tumačenje odredbe člana 40. Stav 5 Zakona o lokalnim izborima koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a koje se odnosi na raspodelu mandata lista nacionalnih manjina. Završena rasprava o Predlogu zakona o poreklu imovine.

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski objasnio je da se radi o odredbi koja glasi "da političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika količinici svih izbornih lista stranaka manjina i koalicija uvećavaju za 35 odsto".

Predlog nadležnom Odboru za autentično tumačenje je podneo šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

On je predložio da se odredba odnosi samo na liste onih političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina koje su dobile manje od tri odsto.

Poslanici su završili raspravu u pojedinostima na Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, a najviše amandmana podnela je poslanička grupa Srpske radikalne stranke.

Poslanica SRS Vjerica Radeta ocenila je da taj predlog zakona treba da se povuče, jer, između ostalog, neće poslužiti svrsi o kojoj se govori u javnosti.

Radeta je kazala da treba proveriti imovinu Tomislava Nikolića, Zorane Mihajlović, ali i predstavnika bivše vlasti u kojoj su učestvovali Mlađan Dinkić, Miroljub Labus, Goran Pitić i drugi.

Smatra da je vlast donošenjem ovog zakona želela da ostavi utisak kako su dostupni da se njihova imovina proveri, ali veruje da se imovina sadašnjih i bivših funkcionera neće ni ispitivati.

"Ovaj zakon je predizborni letak", rekla je Radeta i dodala da neće biti željenih rezultata i efekata ukoliko će se ispitivanjem imovine umesto sudova baviti poreski činovnici.

Skupština je rad nastavila raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o obligacionim odnosima, a od 16 do 19 časova članovi kabineta Ane Brnabić odgovarali su na poslanička pitanja, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво