Pompeo očekuje da Priština ukine takse

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu.

Majk Pompeo je rekao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja".

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio "snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu".

"Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnog i železničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine", navela je Ortagusova u saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbeđivanja bolje budućnosti.

"Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu", dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom Fejsbuk profilu napisao da "Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO-a, koja je spremna da uvek bude uključena u humanitarne i mirovne misije u svetu, zajedno sa SAD".

"Delili smo isto uverenje da je za bezbednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO-a, što je pre moguće", naveo je Tači.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво