BiH

Dodik: Međunarodna zajednica radi za Bošnjake, Srbe ignoriše

Dodik: Međunarodna zajednica radi za Bošnjake, Srbe ignoriše
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik: Međunarodna zajednica radi za Bošnjake, Srbe ignoriše

BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da međunarodna zajednica radi za Bošnjake i da Srbe uporno ignoriše, te je istakao da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni intrgritet BiH kao što to radi i Alekandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Vučić je svojim nastupom u Beogradu pokazao da je čovjek mira u regionu. Srbija je upravo faktor stabilnosti i mira u regionu. Svojim odnosom prema izvješaju koji smo mi dostavili vezano za stanje u BiH, imao je veoma državnički i odmjeren stav u potrebi da se očuva mir, stabilnost, naravno Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH. Naravno, on se brine i o RS i o njenom položaju u BiH", rekao je Dodik, i upozirio da Vučića napadaju iz Sarajeva, iako je on nakon napada na njega u Srebrenici pozvao Bakira Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, u Beograd na dijalog Bošnjaka i Srba.

Poručio je da nikada nije pozvao na oružane sukobe i da ne postoji nijedna njegova izjava koja bi ukazivala na to, ali da međunarodni faktor ne obraća pažnju na deklaraciju SDA kojom se ukida RS.

"RS nema nijedan plan za secesiju. RS nije donijela nijednu odluku te vrste. RS nije na dnevnom redu nikakva secesija. RS ima legitimni cilj da putem svojih djelovanja i aktivnosti preferira izvorni Dejton nadležnosti i što piše u Dejtonskom ustavu", rekao je Dodik. Dodao je da bošnjačka politika pokušava nametnuti građansko rješenje, te naglasio da će RS nastaviti da se bori za očuvanje svog identiteta.

"Mi nismo izazvali ovu situaciju. Ovu situaciju su izazvali neki drugi. Ne želim nijednu lošu stvar da se desi bošnjačkom ili bilo kom drugom narodu ali ne može niko od nas da očekuje da odustane od svog identiteta. Ovi teški verbalni sukobi koji se ovdje vode neće ugroziti mir. Ni u jednoj izjavi nisam se nikad pozvao na oružani sukob, kao što je uradio Izetbegović prije samo nekoliko dana.

Ostajemo privrženi zajedničkoj politici izgradnje mira sa svima koji žele. Ne želimo nikakvu destabilizaciju. Naš cilj jeste da RS vratimo njene nadležnosti i za te legitimne ciljeve ćemo se boriti", rekao je Dodik.

Govoreći o napadima na Srbiju i Vučića od strane bošnjačkih lidera, ocijenio je da je cilj tih napada urušavanje Srbije.

"Pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici ignorišu. Nikad nisu pokrenuli istragu o tome. Vučić je došao da izrazi razumijevanje o stradanju Bošnjaka a šta je dobio? Kamen u glavu. Vučić im je oprostio, pokazao spremnost za dijalog pozivom da Izetbegović dođe u Beograd", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije