Katastrofa za američku mornaricu: Podmornica se raspada, izgubila delove stelt sloja posle prve plovidbe

NovostiOnline

27. 02. 2020. u 08:21

Višenamenska nuklearna podmornica Ratne mornarice SAD „Kolorado“ klase „Virdžinija“ delimično je izgubila „stelt" sloj (zaštitni sloj koji je čini nevidljivom) odmah nakon prvog družeg putovanja

Катастрофа за америчку морнарицу: Подморница се распада, изгубила делове  стелт слоја после прве пловидбе

Foto us navy

Višenamenska nuklearna podmornica Ratne mornarice SAD „Kolorado“ klase „Virdžinija“ delimično je izgubila „stelt" sloj (zaštitni sloj koji je čini nevidljivom) odmah nakon prvog družeg putovanja, piše američki časopis „Forbs“.

Podmornica „Kolorado“ je peta napredna podmornica modela „Blok III“ klase „Virdžinija“, a uvrštena je u sastav američke podmorničke flote u proleće 2018. godine, tako da je ona jedna od najnovijih podmornica, piše list.

​„Forbs“ podseća da se podmornica nedavno vratila sa morskog pohoda, tokom kojeg je preplovila više od 62,76 hiljada kilometara. Njena tačna maršruta kretanja nije poznata, ali je izvesno da je „Kolorado“ presekla Severni polarnik i da je posetila luke u Norveškoj i Škotskoj, ističe se u članku.

Na fotografijama se vidi da zaštitni hidroakustični „stelt" sloj podmornice delimično ogulio i otpao.

Prema pisanju „Forbsa“, to nije prvi put da se američka mornarica suočava s takvim problemima. U jesen 2019. godine jedan od američkih brodograditelja optužen je za falsifikovanje rezultata testova o kvalitetu zaštitnog „stelt" sloja za podmornice.

Deplasman podmornice „Kolorado“ iznosi 7.800 tona, njena dužina je oko 115 metara, a šrioka je više od 10 metara.

Podmornica razvija brzinu do 46,3 kilometra na sat dok je pod vodom. Podmornice klase „Virdžinija“ su opremljene sa četiri torpedne cevi i 26 torpeda. Posadu podmornice čini od 100 do 120 osoba.

„Kolorado“ je predviđena za protivpodmorničke i protivbrodske operacije, prevoz specijalnih snaga, ofanzivne operacije, prikupljanjer obaveštajnih pdoataka i izviđanje.




rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Мица Хаубица

27.02.2020. 20:04

сад ће да је среде 3-Д штампачем и биће ко нова

Rile

28.02.2020. 07:23

Prijatelji moji ne otpada to sa njihove podmornice tek tako. Ne zaboravite da su Amerikanci pioniri stelt tehnologije i da su svoje brodove, podmornice i avione doveli do savrsenstva. Ko zna sta su oni probali, pa je zbog toga i otpao ovaj sloj. I nemojte se zavaravati ovim nasim zeljama da bi ih Rusi za dan sredili. Daleko su oni od onoga sto prikazuju za javnost.