27. februar  2020. 08.14  →  19.46 | Izvor: Tanjug

Ukrajinski mitropolit Onufrije predvodi litiju u Podgorici

PODGORICA -

Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije u četvrtak uveče, 27. februara, stiže u posetu Crnoj Gori, gde će predvoditi litiju u Podgorici.

Kako prenosi Svetigora pres, on dolazi u posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a svečani doček biće organizovan u 18 časova u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

On će, nakon toga, zajedno s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem predvoditi litiju ulicama glavnog grada Crne Gore i, kako se navodi, "time podržati pravednu borbu verujućeg naroda protiv vladinog bezakona o slobodi veroispovesti".

Mitropolit Onufrije će u petak, 28. februara, u 11.30 posetiti Cetinjski manastir.

U subotu, 29. februara, on će, uz sasluženje arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, domaćina, mitropolita Amfilohija i više arhijereja ukrajinske i srpske pravoslavne crkve služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja, povodom slave Mitropolije crnogorsko-primorske, Svetog Simeona Mirotočivog.

Nakon liturgije, koja će početi u devet časova, Onufrije će predvoditi litiju do manastira Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u Podgorici, gde će biti blagosiljan slavski kolač.

Potom će se litija vratiti do podgoričkog Sabornog hrama, dodaje Svetigora pres.

Ambasada: Onufrije ne predstavlja Pravoslavnu crkvu Ukrajine

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je povodom dolaska u Crnu Goru mitropolita Kijevskog i sve Ukrajine Onufrija da on kao viši crkveni službenik ruske pravoslavne crkve nije opunomoćen da izražava stavove od strane većine pravoslavnih vernika Ukrajine, niti Pravoslavne crkve Ukrajine.

"Jedini vladika autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i čitave Ukrajine, koji ima potpuno kanonsko zajedništvo sa Njegovom svetošću, ekumenskim patrijarhom Vartolomejem na čelu mitropolitske crkve, blaženi je mitropolit Epifanij, koji ne namerava da poseti Crnu Goru", rekli su iz Ambasade Ukrajine u Podgorici, prenosi RTCG.

U Ambasadi Ukrajine smatraju neprikladnim da predstavnik ruske pravoslavne crkve komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca, čime, kako se navodi, ugrožava postojeće prijateljske odnose između ukrajinskog i crnogorskog naroda.

Tagovi