Zdovc o plej-ofu 2018: Budućnost opljačkala Cedevitu!

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.03.20. | 13:25

Slovenački stručnjak govorio o tome da li ga je Cedevita Olimpija zvala po odlasku Slavena Rimca, da li bi uopšte prihvatio poziv, ko mu je zario nož u leđa, zašto su od njega krili fuziju dva kluba, dok su mu obećavali veći budžet i zašto pre dve godine nije ostao u Zagrebu...

Prošlogodišnja odluka prvog čoveka Cedevite Emila Tedeskog da klub prebaci iz Zagreba u Ljubljanu i fuzioniše ga sa Olimpijom dovela je Jurija Zdovca i Slavena Rimca u pomalo apsurdnu poziciju. Kao treneri dva odvojena kluba bili su praktično na novoj audiciji za jedno mesto u novom timu.

Izbor je pao na Rimca, dok je Zdovc odstranjen i od tada nema posao pošto mu novi klub i dalje plaća ugovor. Cedevita Olimpija je u međuvremenu otpustila i Rimca, ali nije u pomoć pozvala Zdovca već – Juricu Golemca.
“Nije ni postojala šansa da nasledim Rimca“, priznaje Zdovc u razgovoru za slovenački portal Ekipa24. “Voleo bih da su me pozvali, jer i dalje imam ugovor, ali poziva nije bilo. Znao sam da ga neće ni biti pošto sam čuo da su imali dogovor s Golemcem koji je prijatelj sa Sanijem Bečirovičem (sportski direktor Cedevite Olimpije pr. au). Da me ne razumete pogrešno, Golemac je dobar izbor, ali govorim o svojim osećanjima koja nikoga ne bi ni trebalo da interesuju. Sani je taj koji se pita, on dovodi trenera kojeg zna dobro i želim im sve najbolje“.

Izabrane vesti

Posle ovakvog uvodnog izlaganja ostaje dilema – da li bi Zdovc prihvatio poziv Cedevite Olimpije?
“Naravno da bih. Mogu da vas lažem i pričam svašta, ali bih prihvatio. Da su me zvali dva meseca pošto su me odstranili, ne bih prihvatio da se vratim. Iskreno, boli me malo što me nisu zvali“.

Bivši reprezentativac Jugoslavije potom je pričao o prošlosezonskim dešavanjima u Ljubljani...
“Naravno da sam bio ljut i razočaran. Nisam bio ljut na njega, jer to nema ništa s njim. Bio sam ljut na upravu kluba, pogotovo predsednika Tomaža Berločnika, čak ne toliko na ostale. Jasno mi je da praktično nikog nije briga za to, ali to su moja osećanja. Bio sam razočaran zbog toga što je Cedevita raskinula ugovor sa mnom sezonu ranije. Imao sam na raspolaganju potpuno nov tim, igrali smo na tri-četiri fronta, obim utakmica je bio veliki i uzeli smo tri pehara u tom ludilu“, kaže Zdovc i iznosi jaku tvrdnju:
“Bili smo opljačkani protiv Budućnosti u polufinalu Jadranske lige! Nisam bio samo trener tamo, bio sam i neka vrsta menadžera koja je vukla sve, trudio se da svi budu srećni. Imao sam osećaj da su oni (Cedevita) mogli da mi pruže šansu da radim još jednu sezonu pod normalnim uslovima“.

Umesto toga dobio je otkaz i onda završio u Olimpiji koja je bila pred eliminacijom u Jadranskoj ligi. Ista se na kraju i dogodila...
“S dolaskom u Olimpiju sam rizikovao karijeru jer sam mogao da odem u Pinar Karšijaku, ali sam shvatio da još tada da postoji velika šansa da Olimpija ispadne iz ABA lige. Kada sam došao zatekao sam kompletan haos i pre nego što sam razvrzao petlju, ABA liga se praktično završila. Na kraju su mene okrivili za ispadanje iz takmičenja, iako sam vodio tim samo u nekoliko utakmica. To su za moju karijeru bila dva koraka unazad. Ali, shvatio sam da sam potpisao višegodišnji ugovor kako bih izgradio nešto novo, bolje tamo“.

Zanimljivo, u Olimpiju ga je doveo Tomaž Berločnik...
“On me je zvao i ubeđivao da dođem. On i samo on me je ubeđivao da treba da dođem tamo“.

U vreme kada je stigao u Olimpiju Zdovc kaže da nije bilo nikakvih priča o njegovom odlasku, iako je fuzija bila dogovorena...
“Niko mi ništa tada nije pričao. Pregovori sa Cedevitom su počeli nedugo pošto sam stigao u februaru, a meč protiv njih mi je bio drugi na listi pošto sam seo na klupu. Kada se ABA liga završila svi su me zvali da mi kažu da ne brinem, da će klub imati veći budžet. Imao sam zakazan sastanak s predsednikom kluba, što se odlagalo nekoliko puta i trajalo je sve to mesecima. Onda sam osetio da nešto nije bilo u redu, da se nešto dešava. Za sve sam čuo od župana Ljubljane (Zoran Janković pr. au). Tada sam rekao Berločniku da znam za fuziju i tada mi je tek priznao da bi mnogo šta moglo da se dogodi tokom fuzije, čak i da bih mogao da ostanem bez posla. Znao je sve još tada kada je posao dogovoren i tada sam shvatio da mi je zabio nož u leđa. Verovatno je imao svoje razloge i iste možemo da nađemo verovatno ako bismo sagledali širu sliku. Moguće je da je tada znao da ni on više neće biti na toj poziciji“, zaključio je Zdovc razgovor za sajt Ekipa24.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara