Pri kraju izgradnja Savske avenije u Šapcu 1Foto: Sajt Grada Šapca

Izgradnja Savske avenije završava se do kraja marta. Radovi se trenutno izvode kod pruge, a ubrzo će početi i rekonstrukcija Ulice kralja Aleksandra, od raskrsnice sa Ulicom Janka Veselinovića do pruge.

Ovaj deo ulice biće u istom nivou kao i trotoar, a hlad će praviti i dva nova drvoreda uz jedan postojeći koji će biti zadržan. I ulica i trotoari biće popločani behatonom kako bi se naglasio ulazak u park, gde prioritet imaju pešaci i biciklisti. Gradilište je obišao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

– Izlazimo na reku Savu fantastičnim projektom Savaparka koji ima 300 hektara prostora za uživanje i odmor za sve sugrađane. Povezujemo centar grada i reku od koje smo davno pobegli, jer nismo mogli da se obračunamo sa svim izazovima koji su postojali, bilo da je u pitanju deponija koje više nema ili poplave ili podzemne vode koje nismo mogli da savladamo. Ovi radovi su odgovori na izazove sa kojim se suočavamo i sada je pitanje da li građani hoće da brane pristojan i normalan život u našem gradu ili žele sve da prepuste Milanu Ostojiću Sandokanu, šefu organizovane kriminalne grupe, kazao je gradonačelnik Zelenović.

On je objasnio da je Savska avenija prvi korak, a da će brzo uslediti i kopanje kanalske mreže koja će braniti od poplava, i formiranje jezera. Gradonačelnik očekuje da u ovoj godini očekuje izgradnju prvog kanala, a u narednoj drugog. Oba su duga po dva kilometra.

– Ulica kralja Aleksandra, odnosno njen deo od raskrsnice sa Janka Veselinovića do pruge predstavljaće ulazak u Savsku aveniju pa smo je i oblikovali kao zeleni ulaz. Dobiće dva nova drvoreda u odnosu na jedan postojeći. Biće proširene pešačke staze i potpuno rekonstruisane behatonom, koji će biti i na kolovozu kako bi se usporio saobraćaj i naglasio ulaz u parkovski prostor, gde pešaci i biciklisti imaju prostor u odnosu na automobile, rekla je Ksenija Lukić, koordinatorka za urbani razvoj grada.

Zelena oaza bila pretvorena u deponiju

Neodgovornom odlukom tadašnjih vlasti, šezdesetih godina zatrpano je koristo rečice Kamičak, koja se ulivala u Savu kod Starog grada, a devedesetih godina tadašnja zelena oaza Dudara pretvorena je u gradsku deponiju. Pored toga, kasarna na Starom gradu ometala je potpuni izlazak građana na obalu reke, i ona je kasnije izmeštena. Savskom avenijom konačno su ispravljene pogrešne odluke pređašnjih gradskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari